Рекорден брой туристи в топ дестинациите в Южна Европа, обмислят ограничения


Рекорден брой туристи в топ дестинациите в Южна Европа, обмислят ограничения
Снимка: iStock

6838

Рекорден брой туристи са посетили Италия в началото на туристическия сезон в страната. В предпочитани дестинации като Чинкуе Тере местните управляващи са въвели еднопосочно движение по известните планински маршрути, за да контролират потока от туристи в натоварените дни.

Местните коментират, че туризмът още не е достигнал предпандемичните нива, но според прогнози на компанията за пазарни проучвания Demoskopika това ще се стнае до края на сезона. Освен това е много вероятно Италия да надмине рекордния си брой туристи от 2019 г. и между юни и септември да бъде с 3,7% по-голям спрямо периода преди пандемията.

Посетителите са предимно от Европа и САЩ, като се очаква и китайските туристи да изберат европейските страни за почивките си през лятото и есента, след като страната отмени COVID ограниченията.

Сходни са прогнозите на испанските и гръцките власти. Посетителите са изключително важни за развитието на икономиките на Южна Европа, силно зависими от туризма.

Местните обаче се питат колко още могат да поемат най-посещаваните дестинации на Стария континент. Нарасналото недоволство на някои места принуждава местните власти да обмислят ограничителни мерки срещу туристопотока.

През 2024 г. Венеция планира да въведе входна такса за града в най-натоварените дни от годината. В Барселона местните жители окачат знаци с надпис „туристите са терористи“, а в Атина граждани се оплакват, че имотите под наем в Airbnb повишават наемите и изтласква гърците от центъра на града.

Търсенето на краткосрочни наеми в Гърция е нараснало с 62% през май спрямо същия месец на 2022 г., съобщава компанията AirDNA.

Властта във Франция пък планира рекламна кампания за насърчаване на хората да пътуват по различно време от годината и да посещават не толкова популярни дестинации. Притокът от туристи към страната остана стабилен, дори по време на протестите.

Луксозните хотели в Европа се възползват от бума, но много от тях търсят начини да отговарят на изискванията на по-платежоспособните си клиенти и все пак – в разгара на летния сезон и в година, в която наваксваме с пътуванията, потокът от туристи е неизбежен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Лято 2023: С колко поскъпват пoчивĸитe в Гъpция, Иcпaния и Typция?

Ето колко туристи ще изберат Италия това лято

Топ 5 на най-евтините гръцки острови това лято

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички