Промените в климата водят до разместване на туристическите потоци в Европа


Промените в климата водят до разместване на туристическите потоци в Европа
Снимка: Getty Images

2824

Климатичните промени водят до разместване в туристическите потоци в Европа и отказват туристите от Средиземноморието, пише в свой анализ ВВС.

В средата на юли гореща вълна заля Южна Европа, с температури, достигащи 46-47 градуса по Целзий в редица градове, включително Мадрид, Севиля и Рим. Макар за климатични явления като тази гореща вълна да има множество причини, учените редовно установяват, че те са много по-вероятни и по-интензивни заради изгарянето на изкопаеми горива от хората. Това обаче не е единствената последица от генерираните от човека въглеродни емисии в Средиземноморието през това лято, посочва британската обществена медия.

Пожари

През юли горски пожари в Гърция опустошиха над 54 000 хектара или почти пет пъти повече от средния годишен показател, водейки до най-голямата евакуация заради горски пожари в историята на страната. През август пожари обхванаха и части от испанските провинции Тенерифе и Жирона, португалската Сарзедаш, италианските острови Сардиния и Сицилия, наред с други места. Из цяла Европа изглежда се проявяват и други тревожни признаци на показващите се температури – суша в Португалия, хиляди медузи по плажовете на Френската Ривиера, дори по-силно разпространение на пренасяните от комари болести като денге заради по-високите температури и наводненията.

Още: Туристи харчат огромни суми в опит да се измъкнат от Израел

Голяма част от тези климатични явления се случват през лятото, когато е най-натовареният туристически сезон в Средиземноморието.

Те не са просто неудобство, тъй като могат да са смъртоносни. В Испания близо 1000 души загинаха за осем дни в горещата вълна от юли. Все още не е изчислен общият брой на жертвите на горещите вълни в Европа през лятото на 2023 г., но лятото на 2022 г., което бе също толкова тежко, струваше живота на над 60 000 души.

Още: Климатичните промени ще направят бирата в Европа по-скъпа и ще влошат вкуса ѝ

На фона на жертвите, една друга загуба изглежда по-маловажна, но служи като важно напомняне за начина, по който климатичните промени преоформят както всекидневието, така и икономическата ни реалност – последиците за летният туризъм в Средиземноморието.

От векове туристите през лятото се стичат към Средиземноморието. Във времената на Древен Рим богатите се насочвали към Бая, в Неаполитанския залив, или към гръцките острови (особено известна двойка, която изглежда се е наслаждавала на визитата си в Самос, са били Антоний и Клеопатра). Дори в наши дни идеята за мързелуване по облените в слънце брегове привлича милиони туристи към страни като Гърция, Испания и Италия всяко лято.

Туристите вече избягват лятото

Това обаче може скоро да се промени. Според неотдавнашен доклад на Европейската туристическа комисия (ETC) средиземноморските страни остават най-популярната дестинация за туристите за периода от юни до ноември 2023 година. В сравнение с миналата година обаче броят на европейските туристи, интересуващи се от посещение в средиземноморските страни, е намалял с 10 процента. Междувременно много летовници изместват датите на пътуването си – с 5 процента повече са предпочели "крилата на сезона" през октомври и ноември спрямо 2022 година.

Данните на месечна основа от отделни страни очертават по-конкретни промени. Данни, предоставени на ВВС от италианската статистическа служба, например показват, че рекордният за страната месец по брой чуждестранни посещения е бил юли 2019 година, когато са били посрещнати 9 255 000 чуждестранни туристи. Към 2022 г. броят на туристите се е възстановил, почти достигайки предпандемичните нива, с 9 064 000 посетители през юли. Година по-късно – през юли 2023 г. – обаче този брой отново е намалял, свивайки се до 8 748 000 души.

Отчасти тази тенденция може би се дължи на това, че потребителите свиват разходите си. Според Европейската туристическа комисия почти една четвърт от анкетираните са изразили опасения от увеличаването на разходите за пътувания. Отчасти вероятно се усеща влиянието и на нестабилността, тъй като туризмът продължава да се възстановява след пандемията от КОВИД-19. През юли 2023 г. пристиганията на международни туристи в глобален мащаб все още са били на 84 процента от предпандемичните нива. Мнозина обаче посочват, че някои туристи вероятно променят датите за почивките си в Средиземноморието или изобщо се отказват от тях, включително заради климатичните промени.

Крайбрежният британски регион Корнуол, известен с плажовете и гледките към океана, отбелязва увеличаване на гостите от страни като Германия, Италия и Нидерландия, посочва Малкълм Бел, изпълнителен председател на организацията Visit Cornwall. Вярваме, че това отчасти се дължи на по-хладния климат, казва той.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички