Туристи харчат огромни суми в опит да се измъкнат от Израел


Туристи харчат огромни суми в опит да се измъкнат от Израел
Снимка: iStock

11860

Някои туристи от Обединеното кралство харчат хиляди за полети, за да се опитат да се измъкнат от Израел, описвайки ситуацията като „ужасяваща“. Много търговски превозвачи спряха полетите след палестинските ракетни атаки и израелските въздушни удари, предава BBC.

Редица държави, включително Франция и Германия, наеха чартърни полети за евакуация на своите граждани.

В четвъртък следобед правителството на Обединеното кралство заяви, че ще организира полети за извеждане на британски граждани от Израел. Първият полет трябва да излети от летище Бен Гурион в Тел Авив по-късно, като уязвимите британски граждани са с приоритет. Досега Обединеното кралство превозваше само семействата на британски дипломати, работещи в Израел.

Откакто палестинската въоръжена групировка „Хамас“ нападна Израел в събота, много международни авиокомпании спряха полетите от и до Тел Авив, а осигуряването на резервации за полети става все по-трудно.

Снимка: Getty Images

Лиза Цанг и нейната братовчедка Дебора пристигат в Тел Авив за организирана обиколка в събота, с полет на Virgin Atlantic, след като от авиокомпанията им казват, че е безопасно да пътуват.

Те трябвало да отседнат в хотел близо до британското посолство, но когато слизат от самолета, сирените обявяват тревога и те трябва веднага да се скрият.

Съпругът на Лиза Майк се опитал да организира връщането им от Обединеното кралство, като сумата, която е похарчил възлиза на около 5000 паунда за полети, като от тях около 1500 пунда струват полетите, на които в крайна сметка Лиза и Дебора успяват да се качат. Останалите полети са отменени.

Лиза описва ситуацията с полета като „ужасяваща“. „Съпругът ми ни осигури незабавен полет, така че извикахме такси, върнахме се на летището и беше хаотично“, споделя тя. След като чакат няколко часа за полет през Турция, им казват, че е отменен.

Снимка: iStock

„Майк резервира полети, плати ги, като авиокомпаниите взеха парите, но не уведомиха клиентите, че полетите са отменени“, споделя Лиза.

Ще отнеме две до три седмици за възстановяване на сумите. Това е шокиращо. Щастлива съм, че [Майк] имаше възможност да продължава да резервира „безкрайни полети“. Някои билети струваха хиляди лири. Как това е оправдано?“, добавя още британката.

Лиза и Дебора в крайна сметка успяват да се върнат в Гейтсхед в четвъртък сутринта, след като се качват на полет от Израел до Египет, а след това и отделен до Манчестър.

„Майк е толкова облекчен. Беше опасна ситуация“, споделя Лиза

По дуимите ѝ не трябва местата за един полет да продължат да се продават, когато той е отменен, като добави, че правителството на Обединеното кралство трябва да евакуира хората.

„Съсипване на нервите“

Снимка: Getty Images

31-годишният Бен Хардкасъл тръгва за Тел Авив от Лутън в събота на почивка със своята приятелка. Когато двамата кацат, разбират, че Израел е във война.

Той споделя, че това може да доведе до евакуацията им, заедно с други британски граждани. През първата им вечер, малко след като си поръчват храна в единствения отворен ресторант, който успяват да намерят, те чуват сирени и се скриват в стълбището на хотел.

„Беше доста травмиращо да си там долу. Трябваше да стоим там 10 минути всеки път, когато алармата се включи. Това е просто една от онези ситуации, в които си мислиш, че никога няма да попаднеш“, споделя той.

След като не успват да се свържат с британското посолство в Тел Авив и им казват от консулство в Лондон, че Тел Авив е „безопасно място“, двамата решават да отидат до летището, за да се опитат да се приберат у дома.

„Не сме имали никаква комуникация. Беше жалко“, обясни Бен.

След като резервира четири полета и нито един от които не излита, а цените скачат до 1500 паунда на човек, Бен успява да си вземе полет до Истанбул, което той определя като „нервно преживяване“. Оттам те успяват да пътуват до Анталия, като се надяват да се върнат в Лутън в понеделник.

„Знам, че парите са тривиални в тази ситуация, но похарчихме хиляди за отменени полети. Късметлии сме, че имаме средствата да го направим. Не можете да си го представите. [Но] няма значение. Просто съчувствам на хората, които са оставени там [в Тел Авив] Това е абсолютно шокиращо“, споделя той.

Хаос с полетите

Снимка: Getty Images

Единствената авиокомпания, която в момента извършва директни полети до Обединеното кралство, е израелският превозвач El Al.

Авиокомпаниите, които спряха търговски полети до и от Тел Авив заради опасения за сигурността са British Airways, Virgin Atlantic, EasyJet, Ryanair, Wizz Air, Air France, Lufthansa и Emirates.

Редица страни са наели чартърни полети за евакуация на граждани, включително Австралия, Канада, Дания, Италия, Норвегия, Испания и Швейцария. Правителството на Обединеното кралство не е предоставило информация колко британски граждани са в Израел.

ОЩЕ: Редица авиокомпании спряха да пътуват до Израел. Има ли все още полети до там?

Въпреки това Министерството на външните работи, британската общност и развитието посъветва хората да се регистрират, за да споделят актуализации „включително информация, която да ви помогне да напуснат страната“.

Правителственият отдел съветва да не пътувате до Израел, окупираните палестински територии, Газа и други части на региона, освен съществените.

Застраховката за пътуване може да не е валидна, ако хората пътуват против препоръките на вънпното британско министерсъво. „Посолството ще остане отворено и ще продължи да предоставя консулски услуги на нуждаещите се от помощ“, заявяват от британското ведомство.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво да предприемат записалите се за екскурзии в Израел?

Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

Какво се случва със световните компании, опериращи в Израел, след атаката на Хамас?

Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички