Пътувания без багаж: Кои дестинации съветват пътниците да опаковат по-малко багаж?


Пътувания без багаж: Кои дестинации съветват пътниците да опаковат по-малко багаж?
Снимка: iStock

4878

С настъпването на лятото много хора започнаха да опаковат куфари, ръчен багаж и пътни чанти в подготовката си да отидат на почивка. Твърде много дрехи ще бъдат опаковани, последвани от слънчеви очила, бански костюми и сандали, миналогодишния лосион за тен и добра книга. Вероятно ще бъде добавен и пуловер или яке, за всеки случай. Може би някои ще преоценят колко багаж наистина трябва да се вземе, ноо повечето няма да го направят, пише BBC.

Добрата новина е, че се откриват все повече нови начини за намаляване на въглеродния си отпечатък – и някои дестинации, които си играят с пълната забрана на определени видове багаж – събирането на живота ви в куфар може скоро да остане в миналото. В крайна сметка опаковането на по-малко създава по-малко въглеродни емисии, намалява отпечатъка при пътуване и така защитаваме природата.

За да подчертаем как пътуването по устойчив начин започва първо вкъщи ви представяме няколко места, които предлагат пряк път към по-рационализирана почивка.

Япония

В смел ход към по-устойчива авиационна индустрия, Japan Airlines наскоро започна пилотна програма, която позволява на задграничните пътници опцията да наемат предварително дрехи за престоя си и така елиминират нуждата от теглене и товарене.

Провеждайки се до края на август, Any Wear, Anywhere? инициативата е създадена така, че пътниците, заминаващи за Япония, да могат да се регистрират или да носят минимален багаж и така авиокомпанията може по-добре да измери въздействието върху околната среда от обработката на по-малко багаж и по-ниското тегло на самолета. След като пътниците пристигнат в Токио, Осака или Фукуока, до хотелите, където са отседнали посетителите, се доставят дрехи по поръчка в различни размери и стилове.

Макар че концепцията помага за облекчаване на товара на пътника, не всеки е убеден, че това е правилният подход. Личната отговорност е важна и иновацията е страхотна, но трябва е важно да не ни разсейва от реалните системни промени, които са необходими

„Това е както хубава идея, така и майсторски клас по отклонение – начин да се почувстваме добре, за да намалим въздействията си, вместо да изследваме техните. Подобно на доброволните въглеродни компенсации, това премества тежестта на отговорността от авиокомпаниите върху отделните лица. Личната отговорност е важна и иновациите са страхотни, но трябва да внимаваме да не ни отвличат вниманието от реалните необходими системни промени: стабилна регулация и по-справедливи данъци върху горивата, например“, казва Джъстин Франсис, съосновател и главен изпълнителен директор на базираната в Обединеното кралство активистка ваканционна компания Responsible Travel.

Алпите

По целия свят скиорите се опитват да намалят въглеродните си отпечатъци. Но докато зимните спортни ваканции отдавна са в сферата на излишните разходи за ненужен багаж, е налице промяна на възприятията. В курортите във Франция, Швейцария и Австрия има нова идея – наемете екипировка на място.

За да намалят мястото за багаж и да намалят нуждата пътниците да инвестират в спортно оборудване с висока стойност, курортите и компаниите наблягат на намаляването и повторното използване чрез отдаване под наем на шапки, ръкавици, очила, панталони и якета и обичайните ски, щеки, ботуши, дъски и каски. А за онези, които искат да пътуват с влак или друг обществен транспорт – от Вербие в Швейцария до курорти в цяла Австрия благодарение на национални услуги като SkiGala.

„Лесно е да стегнете багажа си за зимна спортна ваканция, когато знаете, че можете да вземете повечето от нужната ви екипировката при пристигането. Всеки произведен артикул има въглероден отпечатък, така че е много по-добре той да се използва от много клиенти и да може да бъде ремонтиран, за да му се осигури по-дълъг живот. Що се отнася до разходите също ще ви бъде по-евтино да го наемете в курорта, вместо да плащате за чекиране на багаж по време на полет“, заяви Криси Роу, старши мениджър по устойчивост в Hotelplan, паневропейска група от специализирани туроператори и Inghams и Esprit.

Дубровник

Докато Венеция беше първата дестинация, осмелила се да обмисли забраната на куфарите с колела, за да запази населението в града през 2014 г., Дубровник предприе действия и препоръчва на посетителите да оставят подвижния си багаж у дома.

Не за първи път през последните години свръхтуризмът си навлече гнева на местните жители в адриатическия град, а теченията, които се въртят под повърхността, накараха туристическата служба на Дубровик да предприеме действия. Пускайки видео с насоки и актуализирани съвети за посетителите по-рано този месец, градът сега препоръчва на посетителите да не разрушават историческите калдъръмени улици, като носят – а не влачат – багаж на колела.

„Често пътниците с над 20 кг багаж просто пълнят куфара си, тъй като смятат, че са платили за него. Едно потенциално решение, което авиокомпаниите могат да обмислят в бъдеще, би било добавянето на повече тегловни категории за багаж. Като предлагат по-малки опции, пътниците и дестинациите могат да спечелят, като същевременно намалят емисиите от полета“, обясни Пипа Гандертън, продуктов директор на ATPI Halo, услуга за измерване, намаляване и компенсиране на CO2 и доставчик на устойчиви пътувания решения.

Източна Африка

Сафари хижи в национални паркове в Кения, Танзания и Уганда имат различно предложение за повечето ваканции. Въпреки високата цена, атмосферата винаги е спокойна и разкопчана, с обличане – не обличане – подходящата визия, която информира цялото настроение на лагерния огън.

Въпреки че няма забрана за определени видове багаж, ограниченията обикновено са налице и се очаква пътниците да разберат и уважат нуждата от това да дойдат с малко багаж.

„Ние винаги съветваме клиентите на сафари да се опаковат леко поради редица причини. Не само има строги ограничения за теглото на по-малките самолети, но много региони използват леки самолети, където не можете да вземете куфари с твърди страни – те просто няма да се поберат в багажното отделение. Освен това не се нуждаете от много дрехи на сафари. Качествените хижи също доставят тоалетни принадлежности и кърпи, слънцезащитен крем и репелент против насекоми, което намалява нуждата да опаковате багажа си от вкъщи“, заяви Кати Боате, главен изпълнителен директор на Cartology Travel, луксозна туристическа агенция по поръчка

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В този европейски град ви чака солена глоба, ако влачите куфар на колела

Преди полет: Освен багажа, авиокомпания ще мери и теглото на пътниците

Създадоха куфар, който не е нужно да разопаковате (СНИМКИ, ВИДЕО)

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички