Разрешават екскурзиите в България и чужбина


Разрешават екскурзиите в България и чужбина
Снимка: iStock

8724

От 1 март отпада забраната за организираните пътувания и екскурзии в България. За екскурзиите в чужбина ще отпадне от 1 април 2021 г. Това съобщава пред TravelNews вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след срещата между нея и здравния министър проф. Костадин Ангелов с туристическия бранш.

Пътуванията ще стават по ред, който трябва да определят туроператорите и агентите – сертификати, тестове, ваксини, маски. Те ще бъдат съгласувани и спуснати от здравните власти. Туристическите мероприятия бяха забранени в разгара на пандемията в края на октомври. Тогава бяха затворени и нощните заведения, а университети и училища преминаха на онлайн обучение.

Забраната за организирането на събития – конгреси, сватби, кръщенета, семинари, конференции отпада от 1 март, но ще има ограничение в капацитета от 30%. Заведенията ще отварят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и ще работят до 23:00 часа. Нощните заведения ще отворят от 1 април.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, обясни министърът.

В началото на месеца превозвачи и туроператори предложиха от 1 март автобусните екскурзии в страната да бъдат разрешени при строги правила. Те негодуваха срещу чартърните полети и организирани екскурзии до Занзибар и Малдивите, за които се говореше във всички медии и социални мрежи. Настояха максимално скоро да бъде уточнено дали еднодневните екскурзии в страната са забранени, или са разрешени. Българи окупираха Малдивите и Занзибар по празниците

Туристическите агенции и туроператорите се оплакаха, че са пред колапс заради ограничените пътувания. Оборотите им са почти нулеви, а компенсациите от държавата идва с огромно закъснение. Клиентите си искат парите за отменените пътувания, а НАП има тежки изисквания за възстановяването на оборотен капитал.

Ваксиниране в туризма

Здравният министър призова представителите на туристическия сектор и техният персонал да се ваксинират. От хотелиерския и ресторантьорския бранш преди дни изразиха позиция, че масовата ваксинация ще деблокира туристическия сектор и е стъпка в правилната посока, но тя не трябва да е за сметка на отношенията собственик-служител и да е изискване за оставане на работа или ново назначение.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в писмо до здравния министър на 21 януари 2021 г. Щом стане ясен броят на желаещите да се ваксинират, здравното министерство ще организира имунизацията. Важно е това да се случи преди летния сезон, като така ще се помогне на бранша и ще се спаси сезона.

Министър Николова подчерта, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички