Робот-екскурзовод показва подземния свят на туристи в Гърция


Робот-екскурзовод показва подземния свят на туристи в Гърция
Снимка: Actualno.com/Атанаска Мaркова

4562

Персефона е екскурзовод в Гърция, но може би не е типът, с който хората са свикнали. Описан като първият в света робот-екскурзовод в една пещера, Персефона посреща посетителите от средата на юли в пещерата Алистрати в Северна Гърция, на 135 километрасевероизточно от град Солун, съобщава в. „Катимерини“, цитиран от БГНЕС. Научиха роботи да танцуват (ВИДЕО)

Роботът-лингвист обхваща първите 150 метра от частта на пещерата, която е отворена за обществеността. В останалите 750 метра работата поема екскурзовод човек. 

Роботът е кръстен Персефона, защото според една версия на древногръцкия мит, именно в близката равнина Плутон - богът на подземния свят, известен още като Хадес - е отвлякъл Персефона със съгласието на баща си Зевс, за да я вземе за жена. 

Роботът може да представи своята част от обиколката на 33 езика и да взаимодейства на основно ниво с посетители на три езика. Той може да отговори и на 33 въпроса, но само на гръцки. 

Роботът е построен от Националната фондация за технологии и изследвания и струва 118 000 евро. 

„Вече имаме 70% увеличение на посетителите в сравнение с миналата година, откакто започнахме да използваме Персефона“, казва Никос Карталис, научен ръководител на обекта Аллистрати. „Хората са ентусиазирани, особено децата, а хората, които са посещавали в миналото, се връщат, за да видят работата на робота. Това е нещо безпрецедентно за тях, да имат способността да взаимодействат с робота, като му задават въпроси и роботът да им отговаря“, каза той.

Роботът се движи по пешеходна пътека, преминавайки през богат пейзаж от сталактити и сталагмити. Тези разнообразни образувания достигнат височина 15 метра и се виждат по почти 1 километровата пътека в пещерата, достъпна за хора с ограничена подвижност.

Според учените пещерата е на 3 милиона години и е била изследвана за първи път през 1974 г. от Гръцкото спелеологическо дружество и екип от австрийски спелеолози.

Създателите на Персефона обмислят начини да увеличат скоростта й на придвижване.

Роботът започва с думите: „Казвам се Персефона, дъщеря съм на богинята Деметра и съпруга на Плутон, бог на подземния свят. Приветствам ви в моето царство под Земята, пещерата Алистрати. Роботи правят пиците в парижка верига

Персефона не е единствената технология, използвана в пещерата. Има приложение за мобилен телефон, в което посетител, сканиращ QR код, може да види Alistrati Beroni. Това е микроорганизъм, който се среща само в тази пещера.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички