Скъпи "екстри" по морето: 40 лв. на ден за интернет


Скъпи "екстри" по морето: 40 лв. на ден за интернет
Снимка: Booking.com

6805

Седем сайта за резервация на почивки у нас предлагат измамни оферти на своите клиенти, разкриват проверките на Европейската комисия, предаде NOVA. Общият брой на инспектираните резервационни платформи е 20.

Според допълнителни данни при 352 проверки на сайтове из целия Европейски съюз (ЕС), нарушения са открити при 235. Сред най-честите измами са разлика в цените (32% от случаите), неясна обща цена (30%), неналични промоции (20%), агресивни оферти (26%), ограничена информация (23%) и скрити отзиви от клиенти (21%).

Подобна неприятна изненада получава и семейството на Елена Гаджева. Те си резервират почивка във ваканционно селище Елените, която обаче крие редица скрити допълнителни такси. Една от тях е тази за използването на интернет. За услугата са им поискани 40 лева на ден.

Проблеми е имало и с "безплатното" паркинг място – оказва се, че то всъщност струва 12 лв. на ден и такова ще бъде предоставено на гостите на комплекса само ако има места.

Сред необявените такси е и тази за имуществени щети, която е в размер на 100 лв. Не е посочено и при какви условия се държат пари от депозита.

Нова "екстра" по морето: Пуф за 6 лв. (СНИМКА)

Въпреки че онлайн изрично е посочено, че резервиралите могат да се възползват от безплатно анулиране, в крайна сметка на гостите се удържат 30%, ако се откажат от почивката си.

След сигнал на семейството придружаващите почивката разходи вече са видими и в общите условия на офертата в мрежата. "Това е абсурдно, за пръв път чувам за такса 40 лв. интернет. Обикновено у нас той е висококачествен, бърз и безплатен", коментира експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков.

Курорт иска по 48 евро за дюнер и 72 евро за влизане в морето

Случаят стига и до Комисията за защита на потребителите (КЗП). Според контролните органи става дума за нелоялна търговска практика. "Макар грешките вече да са поправени, имаме основание да санкционираме този търговец", каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Експерти по онлайн резервации съветват да следим внимателно какво включват офертите. По време на 190-те проверки на контролните органи по морето у нас са установени едва 4-5 несъответствия.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички