Тази страна ще изисква от катерачите на Еверест да използват чип за проследяване


Тази страна ще изисква от катерачите на Еверест да използват чип за проследяване
Снимка: iStock

2498

Преди да започне сезонът за покоряване на Еверест през 2024 г. Непал обяви ново изискване – всички алпинисти трябва да наемат и използват чипове за проследяване по време на своето пътуване.

„Реномирани компании вече ги използваха, но сега е задължително за всички алпинисти“, казва Ракеш Гурунг, директор на отдела по туризъм на Непал, пред CNN.

„Това ще намали времето за търсене и спасяване в случай на злополука“, допълва той и обяснява, че катерачите ще плащат по 10-15 долара за чиповете, които ще бъдат зашити в якетата им. След като алпинистът се върне, чипът се премахва и се запазва за следващия.

Проследяващите чипове използват GPS, за да споделят информация със сателитите. Гурунг добавя, че те са произведени в „европейска държава“, но не уточнява къде точно или от коя компания.

Снимка: iStock

Повечето ентусиасти, опитващи се да изкачат 8848-метровия връх Еверест, го правят през Непал, като плащат по 11 000 долара на човек само за разрешението. Като добавим цените на екипировка, храна, допълнителен кислород, шерпи и други, ще ви струва над 35 000 долара, за да атакувате върха.

Осем от десетте най-високи върха в света са разположени в Непал, като страната прави значителни приходи от алпинизъм. Изкачването на Еверест може да отнеме до 2 месеца. Времевият прозорец за това е много малък и обикновено се отваря в средата на май.

Миналата година Непал даде рекордните 478 разрешителни за катерачи. В планината загинаха дванадесет алпинисти, а други петима се водят официално изчезнали. Спасяванията на „покрива на света“ са рисковани и при най-добрите обстоятелства.

През 2023 г. 30-годишният шерп пропусна собствения си шанс да достигне върха, за да осъществи дръзко спасяване на малайзийски алпинист в „зоната на смъртта“ на Еверест.

„Почти невъзможно е да се спасят алпинисти на такава надморска височина“, каза тогава пред Reuters служител на Министерството на туризма Бигян Коирала.

Източник: CNN Travel

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой е един от най-високите ски курорти в света и защо на него няма сняг?

Кои са най-опасните и най-безопасните държави в света за посещение през 2024 година?

Кои са най-добрите туристически дестинации за посещение през 2024 година?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички