Туроператори с открито писмо заради вдигането на ДДС


Туроператори с открито писмо заради вдигането на ДДС
Снимка: Booking.com

1985

Отпадането на диференцираната ставка на ДДС за туристически услуги от 1 юли 2024 г., показва концептуалното неразбиране на туризма като стратегически за страната бизнес и ще се отрази пагубно на сектора. Това се казва в позиция на туроператорското обединение "Бъдеще за туризма", изпратена публично до премиера, министрите на финансите и на туризма, председателите на комисиите по бюджет и по икономическа политика.

Връщането на редовната ставка от 20% от лятото бе прието вчера на второ четене в парламента.

Война и пандемия

В писмото си те отбелязват, че по-високата ставка на данъка ще е пагубна за сектора, и то във времена, когато той се отърсва от последствията от пандемията и все още не е успял да възстанови нивата от периода преди нея, времена, белязани от войната в Украйна и последвалия конфликт в Близкия изток.

Още: Отваряйте очите на четири, когато правите резервация за празниците!

"Бихме искали да подчертаем, че диференцираната ставка от 9%, въведена като компенсация на загубите от пандемията, реално ползвахме само една година и в този контекст е лишена от смисъл. През следващата година ще се наложи да платим за разликата от 11 процентни пункта, която влиза в сила, без да бъдем предупредени за нея. Туроператорите отново ще бъдат наказаното звено в туризма", посочват от организацията.

Негативни ефекти

Според нея ще има два негативни ефекта - повишение на цените и влошаване на качеството, което ще ги направи неконкурентни в Европа.

Прогнозират и отлив от записвания през български туроператори - те са български данъкоплатци, и ще увеличи трафика на резервации към различни чуждестранни платформи - тоест компании, данъчно задължени извън България. Увеличената ставка ще наложи съкращения на служители, а конкурентен ще остане само бизнесът на хотелите.

Още: Отчитат ли чуждите туроператори анулации за България?

"Пакетите за следващата година се правят в аванс и повишението на данъка не е калкулирано в тях. Покачването на ставката ще оскъпи туристическия продукт и съчетано с неблагоприятната геополитическа обстановка, ще доведе до силно свиване на търсенето", посочват туроператорите.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички