В Черна гора се оплакват от липса на кадри за туризма, искат внос на работна ръка


В Черна гора се оплакват от липса на кадри за туризма, искат внос на работна ръка
Снимка: iStock

3353

Липсата на работна ръка е основен проблем на туристическата индустрия, беше посочено на конференция, организирана от Черногорската туристическа асоциация (ЧТА), предаде черногорската агенция МИНА.

Председателят на ЧТА Жарко Радулович каза на пресконференция, че ако приемането на работници от далечни страни не бъде одобрено, Черна гора няма да може да разчита на приходи от 1,3 милиарда евро тази година, и както той предупреди - ще бъде по-лошо от миналата година.

"Имаме десетина хотела, които отказаха значителен брой гости и по този начин застрашиха репутацията си, защото нямат работници, за да отворят хотелите си. Четири- и петзвездните хотели обмислят да се пререгистрират като мотели, за да улеснят работата си", каза Радулович, цитиран черногорското радио и телевизия.

"Ако сезонът се провали тази година, ако туристите не са доволни от обслужването, това ще разнесе посланието: "Не ходете в Черна гора" и догодина ще преживеем срив", смята Радулович.

ОЩЕ: Средната заплата в Черна гора - сравнима с България

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на туризма и хотелиерството на Търговската камара Ранко Йовович напомни, че те се опитват да решат проблема от години: "Ние се застъпваме за въвеждането на постоянни сезонни работници и това максимално ще реши този проблем. Имаме нужда от постоянни сезонни работници".

Президентът на Асоциацията за кетъринг в Будва Александър Йованович обяви, че на ниво държава не е направено нищо, за да се предотврати това положение, пише БТА.

"Най-големият проблем тук е администрацията, за да се внася работна ръка от чужбина. Ще се радваме, ако можем да осигурим работна ръка тук. Рекламираме, но малко или никой не отговаря. Заплатите в туризма са по-високи от другите сфери. Заплатата на главен готвач е два пъти по-висока от тази на министър-председателя на Черна гора или министрите", каза Йованович.

ОЩЕ: Ето коя държава дава бонуси на пристигащите туристи

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички