Въпреки войната в Израел: Египет очаква ръст на приходите от туризъм тази година


Въпреки войната в Израел: Египет очаква ръст на приходите от туризъм тази година
Снимка: iStock

2138

Египет очаква приходите от туризъм да се повишат с 15% спрямо 2022 г. и да достигнат 14 млрд. долара до края на годината. Това заяви египетският зам.-министър на туризма и по въпросите на паметниците на културата Гада Шалаби пред телевизия Al Arabia.

От началото на годината до края на септември около 13 млн. туристи са посетили страната на фараоните. На този фон поставената цел от общо 15 млн. чуждестранни посетители през 2023 г. изглежда ще бъде постигната, което би означавало 32% ръст спрямо 2022 г.

След началото на конфликта между „Хамас“ и Израел управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че несигурността може да повлияе отрицателно на туризма в Египет, Ливан и Йордания. Египетският премиер Мостафа Мадбули също изрази притеснения за потенциалните последици за ключовия за държавата бранш.

Снимка: iStock

В началото на ноември председателят на Комисията по туризма в Камарата на представителите в Египетския парламент Нура Али обяви, че близо 25% от туристическите резервации в Египет са отменени заради войната. Според представители на бранша обаче последиците от тези отменени резервации са смекчени от свръх резервациите за октомври и ноември отпреди войната.

Целите на властите в Кайро остават амбициозни, отбелязва бизнес изданието Enterprise news. Египет смята да привлече 18 млн. туристи през 2024 г., което би било ръст с 20% на годишна база. Постъпленията от туризъм пък се очаква да скочат с 25%.

На авиошоуто в Дубай по-рано този месец египетският национален превозвач Egypt Air поръча 18 нови самолета Boеing на лизинг и подписа договор с Airbus за други нови 10 летателни машини.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рекорден брой туристи са посетили Египет през първото полугодие на 2023 г.

Туризмът в Египет е пред колапс

В Египет дават пари да не се раждат деца

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички