IATA призовава ЕС да въведе ваксинационни паспорти


IATA призовава ЕС да въведе ваксинационни паспорти
Снимка: iStock

6751

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) призовава лидерите на ЕС да въведат противоречивите "ваксинационни паспорти", за да рестартират закъсалия сектор на въздушното пътуване. Това показва документ, видян от EURACTIV, предаде БГНЕС. В писмото, предадено на EURACTIV от източници от ЕС, се призовава за "прилагане на основани на доказателства гранични ограничения" в цяла Европа, и се призовават страните от ЕС да "постигнат съгласие относно решаващата роля на сигурните дигитални решения, като IATA Travel Pass". 

Писмото е подписано от вицепрезидента на IATA за Европа Рафаел Шварцман и адресирано до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел преди виртуалната среща на лидерите на ЕС. В писмото IATA твърди, че нейната карта за пътуване ще предостави на "правителствата и властите, но също така и на пътниците и екипажа, необходимото доверие в здравословното състояние на всеки пътник".

Дигиталната карта за пътуване, предложена от IATA, ще съхранява подробности за ваксинационния статус на пътуващите, както и последните резултати от тестове за COVID-19, позволявайки на пътниците бързо да споделят здравна информация с правителствата преди да влязат на тяхна територия, се казва в писмото. 

Пропускът допълнително се рекламира като начин за информиране на пътниците за бързо променящите се законови изисквания. "Това дигитално решение може да проверява приложимата правна рамка при юрисдикциите при заминаване и пристигане, като гарантира, че пътникът ще знае всички приложими мерки и условия", се казва в писмото. Строгите изисквания за проверка също ще се борят с измамници, които прокарват фалшиви сертификати за ваксина, твърди IATA. 

IATA, която представлява около 290 авиокомпании от цял ​​свят, казва, че граничните ограничения могат да бъдат облекчени поетапно, като се оценят съответните здравни показатели за всеки регион, като процент на ваксинирано население, нива на инфекция и смъртност. Авиоасоциацията предлага да работи с националните правителства, за да подпомогне изготвянето и внедряването на пътни карти, които да доведат до възобновяване на свободното движение на европейците. Нови правила за самолетните полети в Европа

Държавите-членки на ЕС трябва да възприемат "разумен" подход за отмяна на налагането на международни ограничения, като постигнат "постижим баланс между риска и финансовата устойчивост на хората/икономиките", се казва в писмото. Лидерите на ЕС трябва да се срещнат днес (25 февруари), за да оценят ситуацията с COVID-19 и да планират следващите стъпки за разпространение и движение на ваксини в 27-членния блок. 

Предоставянето на сертификат за тези, които са получили ваксина за COVID-19, за възобновяване на пътуването - т.нар. "ваксинационен паспорт" - се оказва противоречиво, като страните от ЕС са разделени за идеята. Страните с големи туристически сектори са по-благосклонни към концепцията, като Италия, България, Португалия, Словения и Испания. 

През януари гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова за въвеждането на сертификат за ваксинация, за да се позволи пътуването да се възобнови. По подобен начин Кипър настоява ваксинираните пътници да се откажат от тестване и карантина, когато се движат между страните от ЕС. Естония, Финландия, Дания, Швеция, Унгария и Полша също подкрепят паспортите за ваксинация. 

Франция обаче отхвърля концепцията с аргумента, че дискусията е "преждевременна", докато ваксината не бъде разпространена по-широко сред населението. Френските власти също смятат, че са необходими повече данни за скоростта на предаване на вируса след ваксинация. Белгия, Нидерландия и Румъния също изразиха резерви по отношение на предложението. 

В Европейския парламент и дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), и центристката група "Обнови Европа" подкрепят паспортите. 

Прекъсването на международните пътувания, причинено от пандемията от COVID-19, разтърси авиокомпаниите, което доведе до най-ниските нива на пътници от 1995 г. Според IATA въздушният трафик тази година ще намалее наполовина в сравнение с 2019 г.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички