"Ваксинационни паспорти" - докъде стигна идеята сред страните в ЕС


"Ваксинационни паспорти" - докъде стигна идеята сред страните в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

7199

Лобизмът за премахване на изискванията за влизане в други държави като тестване и карантина за пътници, ваксинирали се срещу COVID-19, набира сила. Кипър го инициира, Гърция написа писмо до ЕС с искане за такива паспорти, Дания работи по идеята, а Полша вече я въвежда законово. Франция и Румъния категорично я отхвърлят. 

Кипър стана първата държава-членка на ЕС, която лобира през декември за премахване на изискванията за влизане като тестване и карантина за пътници, ваксинирали се срещу COVID-19. Това разказва Euronews в кратък обзор докъде са стигнали "ваксинационните паспорти" в ЕС, предаде БГНЕС. 

Гърция написа писмо до председателя на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен тази седмица, призовавайки я да въведе общоевропейски сертификат за ваксинация срещу COVID-19, който ще улесни пътуването в блока. Други държави-членки, като Дания, изразиха намерението си да работят по "ваксинационни паспорти". Все още обаче не е ясно на какви условия може да се основава такова сертифициране в целия ЕС и дали ще се осъществи. 

Но, така или иначе, идеята набира все по-голяма скорост и днес Полша стана поредната държава, застанала зад нея. Хората, които се ваксинират срещу COVID-19 в Полша, ще получат документ за потвърждение, "ваксинационен паспорт", след като са получили втора доза от ваксината. Това съобщи полският заместник-министър на здравеопазването Анна Голавска. 

След ваксинацията потвърждението ще дойде под формата на QR код, който може да бъде изтеглен от персонален акаунт в електронната правителствена обществена здравна система, каза Голавска. В случай че това е невъзможно, ще бъде предоставян печат и на мястото за ваксинация. Кодът ще бъде т. нар. "паспорт на ваксинираното лице, който ще потвърди, че лицето е ваксинирано и може да се възползва от правата, които ще се предоставят на ваксинираните", добави тя. 

Идеята е включена в Националната имунизационна програма на Полша, приета от правителството през декември, в която се посочва, че ваксинираните хора ще могат да използват услугите на общественото здравеопазване без допълнителни тестове, няма да бъдат включени в социалните мерки и също няма да им се налага карантина след контакт с лице, заразено с COVID-19. 

Франция, чието население наброява голям брой скептици по отношение на ваксините, отхвърли подобна идея. А Румъния заяви, че сертификатът за ваксинация трябва да се използва по медицински причини, а не за пътуване. Румънският президент Клаус Йоханис посочи възможността за дискриминация.

Ето какво каза по въпроса за ваксинационните паспорти българският здравен министър Костадин Ангелов: "Запознахме се с идеята за ваксинационен сертификат, предложена от Гърция. Още много е рано да говорим за такъв тип документ, който да е свързан с някакъв вид права на европейските граждани. Аз твърдо вярвам в свободното движение на граждани и една ваксина, щом е доброволна, тя не може да бъде обвързвана с ограничения". Ангелов коментира темата по време на днешния брифинг за разпространението на коронавируса, предаде БГНЕС.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички