Екостикери за колите: Какво ще се промени?


Екостикери за колите: Какво ще се промени?
Снимка: БГНЕС

21189

От септември месец миналата година в Наредбата за периодичните технически прегледи на пътните превозни средства има допълнение, което трябва да влезе в сила от юли месец 2021 г. 

Задължителен екостикер на колите ще обозначава към коя екогрупа ще спада даденият автомобил. Как ще се определят тези групи, какво ще означава това за собствениците на автомобилите и как ще бъдат проследявани? 

Темата коментира за БНР зам.-председателят на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски. 

Екогрупите 

Ето какво е предвидено за екогрупите: "Веднъж ще се взема предвид екологичната категория на превозното средство, а ако не разполага с екологична категория – датата на първоначална регистрация. И втори път измерването, направено по време на самия технически преглед. В зависимост от тези две неща, ще се определя екологичната категория на превозното средство", посочи Войновски.

Той отбеляза още, че във всички случаи ще се замерват изгорелите газове. В зависимост от екологичната категория производителите дават норми, които са задължителни по време на техническия преглед. "Ние проверяваме дали тези норми са под праговете, посочени от производителя и ако те са по-добри, от тези, които трябва да се достигнат, поставяме превозното средство в по-горна екологична категория", каза Войновски.

Същото важи и за автомобили, които са оборудвани с газова уредба. "Те ще минат в една по-горна категория, ако проверката на изгорелите газове е по-добра от това, което трябва да покаже автомобилът", посочи той. 

Категориите 

"Разделили сме ги на пет категории, като петата категория е запазена за електрическите автомобили, които не отделят отработени газове. Останалите вече са разпределени в зависимост от екокатегорията и от показанията на автомобила по време на прегледа. Като четвърта категория са Евро 5 и 6 и надолу вече – Евро 4, Евро 3, 2. Автомобилът може да е Евро 1 или Евро 2, но да е в добро техническо състояние и да е поддържан от собственика, тогава може да мине в по-горна категория – 2", обясни зам.-шефът на ИА "Автомобилна администрация". България е автоморгата на Европа, сами го допуснахме

Достъпът 

Достъпът на замърсяващите коли до определени зони в градовете ще бъде определян от кметовете на общини. "Ние даваме възможност да се категоризират превозните средства, а от там нататък как ще използват тази категоризация, всичко е оставено на преценката на кметовете", посочи Войновски.

Чуждестранен опит: Великобритания дава до 3 000 лири на шофьори, за да се откажат от колите си

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички