Налагат забрани за замърсяващи коли в града


Налагат забрани за замърсяващи коли в града
Снимка: БГНЕС

11431

От юни 2022 г. кметовете ще могат временно да забраняват движението на замърсяващи въздуха автомобили в определени зони в градовете с ниски емисии в дни с по-мръсен въздух. Това предвижда законодателната промяна, предложена от група депутати от ГЕРБ, сред които е шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова. Сърбия се готви да забрани вноса на стари коли

Промяната е свързана с Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са предложени мерки за намаляване на вредните емисии от транспортния сектор, като една от тези мерки е обновяването на зоните с ниски емисии, пише вестник "24 часа".

Така общинските съвети ще могат да oграничават движението на определени категории превозни средства на територията на съответната община и да създават зони с ниски емисии на вредни вещества в случаите, когато има замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, посочени в наредби от здравния и екоминистъра. Целта е да се намали трафикът и хората да се пренасочат към използване на обществен транспорт или да се използват по-нови и екологично по-чисти превозни средства. Ще се ограничава движението на автомобили в определена зона в зависимост от вида гориво.

Всяка община ще може да приложи мярката след решение на общинския съвет, oпределяйки вида на най-силно замърсяващите превозни средства и как ще се ограничава тяхното движение. Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при преминаване на автомобилите на технически преглед ще се издават и екостикери, с които ще се определя в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика. България е автоморгата на Европа, сами го допуснахме

Всяка екокатегория ще бъде определяна на база на данните в свидетелството за регистрация за това каква категория има от Евро 2 до Евро 6, или според датата на първа регистрация. Когато не е отбелязана екологичната евронорма, ще се вземат резултатите от измерването на замърсяването, направено в техническия пункт.

Екологичната група ще се определя за леките автомобили и за лекотоварните. В пета група влизат най-чистите – електрическите и хибридните. Товарните автомобили, автобусите, мотопедите и мотоциклетите ще имат стикери с чип, но той ще бъде само за техническата изправност, обясни преди дни директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски в интервю за вестник "24 часа". Даваш стара кола – Букурещ ти дава близо 2000 евро

Поради значително по-голямото замърсяване на въздуха през зимата забраната за движение на определени категории автомобили може да важи от 1 октомври до 31 март, посочват като примерен период вносителите на законовата промяна. За нарушители глобата ще е от 50 до 500 лева, съответно с имуществена санкция в размер от 200 до 1000 лева. Ограниченията няма да важат за превозните средства със специален режим на движение като полицейските, противопожарните коли и линейките.

С цел контрол на мерките, ограниченията и забраните, кметовете ще могат да използват автоматизирани технически средства и системи, както и такива, които имат достъп до данни от регистри, водени от МВР и транспортното министерство. В зоните с ниски емисии може да се забранява и използването на определени отоплителни уреди, които замърсяват околната среда, каквито са например печките на дърва и въглища. В София ще мерят дистанционно вредните емисии от автомобилите

Според доклад на Европейската комисия замърсяването на въздуха в България в някои дни достига до 2,5 пъти над нормата. У нас се наблюдават някои от най-високите превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности на фини прахови частици.

Страната ни е стигнала и до съд в Брюксел заради качеството на въздуха. Наскоро стана ясно, че предстои второ дело с искане за налагане на глоби по наказателната процедура, свързана с превишаване стойностите на фините прахови частици. Такива дела обаче се водят срещу почти всички страни - членки на ЕС.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички