От март 2019 г. колата ви ще е с екостикер


От март 2019 г. колата ви ще е с екостикер
Снимка: БГНЕС

4005

Екостикерите за автомобилите ще влязат в сила вероятно през март 2019 г. Те ще отбелязват в коя екологична група попада колата откъм вредните емисии, които отделя с отработените газове.

Промените в Наредбата за техническите прегледи, която ще ги въведе, вероятно ще бъдат готови през септември. Те ще бъдат разписани от министрите на транспорта и на вътрешните работи Ивайло Московски и Валентин Радев. Това заяви зам.-шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Дамян Войновски пред "24 часа".

Ще се даде гратисен период от 6 месеца до 1 година, за да се изработят стикерите, както и да се снабдят пунктовете за технически прегледи с тях. Лепенките ще отразяват нивото на замърсяване от автомобила, което е измерено по време на техническия преглед.

Водещи са стандартите от Евро 1 до Евро 6. Те обаче са определени от производителите, а с времето автомобилите могат да отделят повече емисии, отколкото когато са били купени. Една кола може да е Евро 4 по производство, но като отделяне на емисии да е вече Евро 3, така че меродавни ще са данните от техническите прегледи, каза Войновски.

Той поясни още, че ако една кола бъде оборудвана с газова уредба - на метан или на пропан-бутан, то това ще се отрази и на стикера ѝ. Освен това собственикът може да е внесъл подобрения над стандарта на производителя. Няма да се изисква колите извънредно да минават на газанализатор.

Екостикерите се разработват по искане на общините, за да могат в дни на замърсяване на въздуха над нормите да ограничават навлизането на наймръсните коли в определени зони.

Автомобилите няма да се окичват с лепенки, а ще се използва стикерът от техническия преглед на колата.

В момента се обсъждат два варианта. Първият предвижда на лепенката да има зона с пет цвята, които ще обозначават степента на замърсяване на въздуха. Ще започват от червено за най-замърсяващите и ще вървят към зелено - за най-чистите. Цветът, на който отговаря екологичното състояние на колата, ще бъде перфориран, за да знаят проверяващите в коя екогрупа е тя. Например червената зона ще е за най-старите коли, които отделят най-много вредни емисии, т.е. отговарящите на Евро 1 и Евро 2. Средната зона на замърсяване ще се отбележи с жълт цвят - това са данните на колите, които отговарят на Евро 3 и Евро 4. За тези, чиито емисии отговарят на Евро 5 и Евро 6, ще е зеленият цвят. Синьото е запазено за електромобили или за коли с водородни клетки.

Все още не е уточнена цялата гама от цветове. Обсъжда се още дали да има цветова зона в стикера за преминат технически преглед, или той да бъде целия в цвета, на който отговаря откъм отделяните вредни емисии автомобилът. Вторият вариант - със стикер в един цвят, обаче ще натовари финансово пунктовете, които ще трябва да купуват от всички стикери, за да им бъдат на разположение във всеки момент.

В лепенката ще има и чип, в който ще бъдат данните от техническия преглед. Елемент от тях са и показателите за екологичност. Така че освен перфорацията в цветовата зона ще има и още един източник на информация колко мърси съответният автомобил, която ще може да се чете дистанционно. Това се прави, за да се помогне на общините. Ако монтират рамка, през която да минават колите, то чипът ще може да се чете и автомобилите, които замърсяват, да се таксуват допълнително или да се ограничават зоните, в които може да се движат. Данните в чипа ще бъдат защитени и не всеки ще може да ги чете, казва Войновски.

Намерения за поставяне на рамки имали Столична община и Бургас.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички