Мощен взрив разруши част от Кримския мост (СНИМКИ и ВИДЕО)


Мощен взрив разруши част от Кримския мост (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Nexta TV

11358

Голям пожар избухна и разруши част от Керченския мост, който свързва континентална Русия с анексирания от нея Кримски полуостров. Рано тази сутрин на железопътната част от моста имаше силна експлозия. Според руските медии е избухнала цистерна с гориво в края на товарен влак, пътуващ към Крим.

Пожарът е овъглил няколко вагона от композицията, засегнат е и съседният пътен мост, а част от пътното платно е разрушено. "Два участъка от пътното платно са се срутили, а цистерните за гориво са се запалили", потвърди назначеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов. По думите му щетите ще бъдат оценени, щом огънят бъде потушен.

Руските власти обясняват инцидента с експлозия на камион, който е минавал по моста. "Днес в 06:07 на автомобилната част на Кримския мост от страната на Таманския полуостров стана взривяване на товарен автомобил, повлякло след себе си запалването на седем цистерни с гориво от влак, движещ се към Кримския полуостров. Има частично срутване на две секции от автомобилното платно", съобщават от Националния антитерористичен комитет на Русия.

Пътят, минаващ по тази част от моста, е силно повреден, а движението по него е спряно. Корабните арки на съоръжението не са засегнати. По предварителни оценки щетите от експлозията са в размер на 200-500 милиона рубли (между 1,4 и 3,6 милиона долара). Кримският град Симферопол обяви, че обмисля въвеждането на фериботна връзка.

Руският президент Владимир Путин незабавно е наредил на "правителствена комисия да проучи "аварията" на Керченския мост в Крим, съобщи ТАСС. Със задачата са се заели първите мъже в държавата.

Председателят на парламента на Крим Владимир Константинов твърди, че мостът е повреден от "украински вандали". "Те вече имат с какво да се гордеят: за 23 години икономическо управление не успяха да построят нищо достойно за внимание в Крим, но успяха да повредят пода на Руския мост", пише той в канала си в Telegram.

Украинските власти коментират инцидента с явно задоволство, но без да споменават дали имат нещо общо с него. "Ракетният крайцер "Москва" и Керченският мост – два прословути символа на руската мощ в украинския Крим – потънаха.

Какво следва, руснаци?" - пише в Twitter украинското министерство на отбраната.

"Путин трябва да е щастлив. Не всеки получава толкова скъп подарък на рождения си ден", казва високопоставен украински военен пред New York Times. Той нито отрича, нито потвърждава, че украинските сили стоят зад атаката срещу Кримския мост.

"Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато в Украйна, всичко окупирано от Русия трябва да бъде изгонено." - написа в Twitter един от съветниците на Володимир Зеленски - Михайло Подоляк.

Стратегическо съоръжение

Керченският мост е ключово съоръжение - той е единствената сухопътна връзка на Крим с Русия. От началото на войната той се използва за доставки и снабдяване на руските войски в Южна и Източна Украйна, заради което се смята за стратегическа мишена за Киев.

През август висш украински военен командир заяви, че мостът е легитимна цел за страната му. "Това е необходима мярка, за да ги лиши (Русия) от възможността да предоставят резерви и да подсилват войските си от руска територия", каза генерал-майор Дмитро Марченко в интервю за РБК-Украйна.

Откритият през 2018 г. от президента Путин Керченски мост е построен от Русия, след като тя обяви Крим за руска територия през 2014 г. Със своите 19 километра това е най-дългият мост в Европа. Съоръжението може да поеме 40 000 автомобила на ден и да осигури придвижването на 14 милиона пътници и 13 милиона тона товари годишно, според РИА Новости.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички