Депутатите одобриха бюджета на Здравната каса на първо четене


Депутатите одобриха бюджета на Здравната каса на първо четене
Снимка: БГНЕС

3391

Народното събрание прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. на първо четене. След разгорещени дебати "за“ бюджета гласуваха 98 депутати , 51 бяха „против“, 5 се въздържаха, съобщава Actualno.com.

С него се осигуряват над 247 милиона лева допълнителни средства. Общият бюджет на Касата се предвижда да бъде 3 452 816.0 хил.лв.

Увеличени са средствата за почти всички здравноосигурителни плащания - доболнична и болнична помощ, дентална помощ, медико-диагностични дейности, лекарства. Средствата, заплащани на личните лекари по капитация, също се предвижда да бъдат увеличени.

В бюджета са предложени разходи за персонал в размер на 34,2 млн. лв., което е с 1,7 млн. лв. повече от 2016 г. За издръжката на административните дейности по здравното осигуряване за 2017 г. се предлага да се изразходват 11,1 млн. лв., което е с 600 000 лв. по-малко от 2016 г.

За резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи, са предвидени 341,4 млн. лв., или с 24,8 млн. лв. повече от 2016 г.

Със законопроекта за бюджета на НЗОК за 2017 г. се предлага балансирано бюджетно салдо, каквото е било прието и с бюджета за 2016 година.

Дебатите по бюджета откри Даниела Дариткова от ГЕРБ, като заяви, че предвиденият бюджет за 2017 година категорично гарантира финансова стабилност на здравноосигурителната система в България , както и възможността всяко следващо управление да може да провежда реформи.

Според нея този бюджет е добър, защото дава възможност за развитие на здравноосигурителния бюджет: факт е увеличението на бюджета с 222 752 500 лева в разходната му част за здравноосигурителни плащания, спрямо бюджета за 2016 г., значително са увеличени и средствата за дентална помощ.

"Законопроектът основно разчита на нуждата от платежоспособност и финансова стабилност на НЗОК, а задължение на всички парламентаристи е да развиват здравната система на България", призова Дариткова.

"Ще подкрепя този бюджет, но мисля, че е редно да се посочат редица слабости в него", каза Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

„За пореден път ние трябва да подкрепим бюджет, който е представен само в стойностно изражение“, коментира той.

По думите му хубавото е, че се предвижда повишена събираемост на здравно осигурителните вноски. „Ей това го направихме ние популистите от Патриотичния фронт“, заяви Байрактаров. Според него, когато се повишават приходите, всичко мълчи и не са популисти, а когато искат да увеличат пенсията стават наистина популисти.

Байрактаров попита министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов дали през тези две години е минал психотест. Той се възпротиви на идеята да бъде правен психотест на учителите преди започването на всяка учебна година. Психотестът е предложен в чл. 5 от Наредба №4 от 24 октомври 2016 г. от здравния министър за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците.

"Когато народните представители и новия президент си направят психотест, тогава и за учителите да има такъв", категоричен е депутатът от ПФ. Той даде за пример, че шофьор на градския транспорт, който всеки ден вози стотици хора, си прави такъв тест на 3 години. Байрактаров извади от джоба си писмо, подписано (по думите му) от 100 000 учители, които искали този психотест да бъде отменен тъй като го считат за унижение.

Според депутата от ГЕРБ д-р Семир Абу Мелих здравната система не работи. наливат се едни 250 млн. лв. и нищо повече смята той.

„Философията на здравната система в Република България е сбъркана“, коментира Мелих. Според него сега е моментът, точно в последните дни на НС, да си кажат това, дето не са успели да направят.

Бюджетът на НЗОК е изтъкан от грешки, като в него дори не са отразени правилно последните промени в Закона за здравното осигуряване, които всички заедно приехме, заяви д-р Емил Райнов от БСП.

„Всички говорите за разходната част, но аз ще започна с приходната. Още в самата приходна част, бюджетът е подценен. Подценяването идва в бройката на здравноосигурителните лица, където по проектобюджета на НЗОК се дават 6.2 млн. лв., докато НАП дава съвсем друга цифра – с 2.5% повече”, посочи д-р Райнов.

„Чисто финансовата рамка е по-добра от миналата година и то с едни 250 млн. лева, което е добре. Първо – тази философия, която се предлага от надзора на НЗОК и правителството, е свързана с увеличаването на финансирането на доболничната помощ. На първичната и специализираната доболнична помощ и всички разходи за изследвания и консумативи, които вървят с това”, посочи от своя страна ресорният министър в оставка Петър Москов.

„Това е свързано с изпълнение на целите и приоритети, които са заложени в националната политика като стратегически”, каза още той.

По думите му начинът на разпределение на бюджета ще успее да гарантира прозрачност.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички