Изпращат ли негативно послание новите правила за лекарите специализанти?


Изпращат ли негативно послание новите правила за лекарите специализанти?
Снимка: iStock/Guliver

3085

Младите лекари, които специализират на държавна поръчка, да бъдат задължени в продължение на три години да работят в лечебни заведение в България. В противен случай ще трябва да връщат парите за тяхната специализация. Това предвижда промяна в Наредбата за специализациите.

"Установихме след анализ, че има недостиг по някои медицински специалности и в някои области. Идеята на Министерството на здравеопазването е в специалности, в които има хроничен недостиг на медици, да субсидира в размер от две до три минимални заплати специализанта, които да му бъдат давани от болницата по време на неговото обучение. Той трае обикновено 4 или 5 години. Предлагаме в тази наредба в срок от три години след това специализантът да отиде да работи по избор на област и лечебно заведение, където са заявени нужди от подобен специалист. Няма задължителен характер". Това разказа съветникът на министъра на здравеопазването д-р Росен Радев пред bTV.

"По начина, по който са формулирани промените, звучат много негативно. Задължаващият елемент би трябвало да се коригира. Посланието е негативно към младия специалист", заяви д-р Емануил Найденов от "Млади лекари за ново здравеопазване". Той е съгласен, че има коренна промяна на реда за специализация в България след въвеждането на наредба №1 през 2015 година.

Преди това около 96% от младите лекари искаха да напускат страната, а в момента този процент е драстично свален, въпреки всички недостатъци, в наредбата има и положителни неща.

"Ако специализантът иска, старият ред на специализации си остава в болниците. Той има опцията да се възползва от субсидията", каза д-р Росен Радев.

"Младият специалист трябва да бъде изкушен да остане, а не задължен. Трябва да се направи анализ каква е причините тези хора да не остават и тези причини да бъдат променени.", смята д-р Емануил Найденов от "Млади лекари за ново здравеопазване".

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички