Пречиствателните ни станции по морето масово не могат да поемат наплива


Пречиствателните ни станции по морето масово не могат да поемат наплива
Снимка: БГНЕС

4462

Не всички пречиствателни станции на Черно море са способни да устоят на потока от туристи и на големината на обектите, които обслужват. Девет пречиствателни станции по Черноморието, при населени места с над 2000 души, трябва да бъдат реконструирани, каза зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова пред БНР.

Според нея по крайбрежието има 26 агломерации с над 2000 жители. Според евродирективите и европейското екологично законодателство те трябва да пречистват отпадните води. За 15 от тези територии пречиствателните съоръжения изцяло отговарят на изискванията и могат да посрещнат увеличен поток туристи в следващите години. Но 9 от тях имат нужда от реконструкция за увеличаване на капацитета през лятото и от модернизиране, категорична беше Николова. "Очакваме да имаме постепенно решение за всички населени места в Черноморския регион. Това е дълъг период, който изисква сериозни инвестиции", добави тя.

Миналата седмица министрите на околната среда Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова инспектираха възможността съоръженията да обработват мръсните води на хотелите и почивните станции през натоварения летен сезон. Въпреки че проблемът с пречистването на отпадните води стои пред България още от влизането ни в ЕС, и досега много общини не успяват да се справят с него.

Със средства от програма "Околна среда" в периода 2007 - 2013 г. са били изградени или реконструирани 8 пречиствателни станции по морските курорти и селища, така че да обслужват районите и туристическия поток. В сегашната програма до 2020 г. най-голям процент средства отново отива за ВиК сектора и част от тях вече са насочени към Черноморието, посочва в. "Сега". Вече се работи по пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци", започва модернизацията и на Китен - Приморско. Зам.-министър Николова увери, че комплексни проверки за състоянието на водите се правят по места от екоинспекторите в Бургас и Варна, а мобилни екипи на здравното министерство вземат проби в зоните за къпане. Обичайно се проверяват и реките, които се вливат в Черно море.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички