Предлагат извънредно положение заради коронавируса


Предлагат извънредно положение заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

7399

България се готви да обяви извънредно положение заради коронавируса. Правителството ще предложи на Народното събрание да бъдат затворени детски градини, училища, университети, да бъдат забранени всякакви публични прояви.

Властите искат да се забранят пътуванията от България към някои държави, както и посещенията от страни, в които има много заразени с Covid-19.

Ограничителните мерки са предложени от кризисния щаб, обяви премиерът Бойко Борисов след извънредно заседание на Министерския съвет тази вечер.

"Правим всичко това заради здравето. Но това ще ни донесе огромни загуби", призна Борисов.

Той обяви, че властите са принудени да вземат тези мерки, защото има много хора, които не спазват карантината. Само за последните 24 часа броят на заразените у нас се утрои до 23-ма души.

В рамките на извънредното положение службите и полицията трябва да издирят и да задържат болните от коронавирус и да ги поставят принудително под карантина, за да не разнасят заразата.

Правителството ще предложи на депутатите да се въведат наказания за нарушаващите мерките за изолация. Най-вероятно ще им бъдат налагани глоби, а Борисов спомена цифрата от 5000 лв. 

"Единствено и само мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация. Сега е моментът да покажем дали сме патриоти", призова премиерът. Спорът е един – колко твърди да са мерките, подчерта той.

Финансовият министър Владислав Горанов е предупредил, че заради ограниченията минималната загуба за бюджета ще е 3 млрд. лева.

 

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички