Тънкостите на бързите кредити: Кога може да ги погасим и да се откажем от тях


Тънкостите на бързите кредити: Кога може да ги погасим и да се откажем от тях
Снимка: iStock/Guliver

5750

Щом имате (бърз) кредит, можете да го погасите частично или изцяло по всяко време. Освен това, можете в 14-дневен срок да се откажете от договора за заем без да дължите обезщетение или неустойка. Правото на отказ от договор за кредит важи за заеми не по-малки от 400 лв. Това заяви Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите" във връзка с изнесената от БНБ информация за ръст от 20% само за една година на отпуснатите бързи кредити. Руменова е бивш пиар на КЗП - Комисията за защита на потребителите: Изтеглихме бързи кредити за 725 млн. лева през миналата година

"Ако потребителят е бил затруднен в някакъв момент и се е наложило да изтегли бърз заем, но вече има пари, с които да го покрие, той трябва да знае, че може да го погаси предсрочно по всяко време. В този случай кредиторът няма право да му изисква лихвите и разходите за оставащата част от срока на договора", посочи Руменова пред БНР.

"Взелият кредита не дължи и обезщетение или неустойка, когато погасяването на заема се извършва в период, през който лихвеният процент по договора за кредит не е фиксиран, погасяването е извършено на база на плащане по застрахователен договор, имащо за цел гарантиране връщането на кредита, или договорът е под формата на овърдрафт", добави тя.

Във всички други случаи на предсрочно погасяване на кредита от страна на потребителя кредиторът има право на обезщетение. То обаче не може да надхвърля 1% от предсрочно погасената сума по кредита при оставащ период на договора над една година и 0,5% от нея при оставащ период на договора по-малък от година.

ОЩЕ по темата: Бърз кредит по празниците: Какво трябва да знаем?

Друго право на потребителя е да се откаже от договор за кредит до 14 дни от сключването му или от деня, в който получи условията по него. В този случай той не дължи неустойки и обезщетение на кредитора, с изключение на направените от него разходи към публични административни органи, които не подлежат на възстановяване.

"Важно обаче е при упражняване правото на отказ от договора потребителят да изпрати на траен носител уведомление до кредитора преди изтичане на крайния срок, в който има право да се откаже. След това, в срок до 30 дни, трябва да върне на кредитора главницата и да заплати лихвата за периода от датата на получаване на кредита до връщането на главницата. Лихвата се изчислява на базата на уговорения в договора лихвен процент", обърна внимание Габриела Руменова.

ОЩЕ по темата: За какви уловки да следим при теглене на кредит?

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички