България сред лидерите в ЕС по дял от хората, живеещи в собствено жилище


България сред лидерите в ЕС по дял от хората, живеещи в собствено жилище
Снимка: Actualno.com

8481

Българите масово живеят в собствени жилища за разлика от останалото население на Европейския съюз. Докато у нас близо 82% от населението живее в жилище обитавано от собственик, средното ниво за ЕС достига едва 44.8%, сочат данните на Евростат.

Това нарежда България на трето място в ЕС, като пред нас остават само Румъния (94.7%) и Хърватия (82.3%). На дъното в това отношение се нареждат Нидерландия (едва 8.5%), Швеция (12.2%), Дания (14%) и Германия (25.4%).

Като цяло делът на населението, което живее в собствени жилища е по-висок в Източна Европа и Прибалтийските страни, където само Чехия (57%) и Естония (59%) падат под 60%. В същото време, процентът на хората живеещи в собствено жилище в Западна Европа и Скандинавските страни е пословично нисък – от 8.5% в Нидерландия до 37% в Ирландия.

Когато става дума за дял от населението живеещо в жилище на собственик с активна ипотека, картинката се обръща драстично. Ниските дялове се наблюдават в Източна Европа и Прибалтийските републики, докато стойностите са високи на запад и на север. Така излиза, че по-голямата част от населението на ЕС, което живее в собствено жилище, няма ипотека, като изключение правят единствено Германия, Финландия, Люксембург, Белгия, Дания, Швеция и Нидерландия.

30% от населението на ЕС живее под наем, като най-висок е дял се наблюдава (над 30%) в Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и Германия, където 41% от хората живеят срещу наем.

17% от населението на ЕС живее в пренаселени жилища. Най-нисък дял се наблюдава в Кипър (5%), Ирландия, Малта и Нидерландия, докато дял от над 30% се регистрира в Словакия, Полша, Хърватия, България, Латвия и Румъния. Румънците са рекордьори в това отношение с близо 46% дял от населението.

Данните показват връзката между собственото жилище и живота под наем. Там където има висок процент собственост, обикновено повече хора обитават жилищата и обратното – наемът позволява на населението да живее достатчно на широко. Именно поради това в Западна Европа и Скандинавските страни делът на населението живеещо в пренаселени жилища е най-нисък, докато в Източна и Южна Европа, както и в Прибалтийските страни процентът е висок. Страховете за нов имотен балон в Европа се засилват

46% от европейците живеят в апартамент

46% от населението на Европейския съюз живее в апартамент, сочат данните на Евростат. В самостоятелни къщи живее 35% от населението на ЕС, докат в частично самостоятелни къщи битуват 19% от гражданите на страните членки. Апартаментите са най-често срещаните жилища в 14 европейски страни. Латвия е лидер по това отношение, като 66% от латвийците живеят в апартаменти. Челната тройка се допълва от Испания (65%) и Естония (61%). Най-малък дял от населението живее в апартаменти в Ирландия (едва 8%) и Нидерландия (21%).

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички