Да закупиш жилище чрез ипотека или да живееш под наем?


Да закупиш жилище чрез ипотека или да живееш под наем?
Снимка: iStock

5781

Ако хората нямат свое жилище, те трябва да живеят под наем или да закупят жилище чрез ипотека. За да изберат едно от двете, трябва да направят добра сметка, в зависимост от конкретната ситуация.

"За правилната калкулация трябва да се съобразят няколко фактора - какъв стандарт на живот имаме, каква заплата получаваме, в кой град живеем, какви са актуалните цени на имотите и други", обясни финансистът Георги Захариев пред БНР-Радио София.

Цените на имотите в София отново започнаха да растат

Освен изброеното, от значение е емоцията - в каква среда ние сме израснали, какви са нашите ценности, как разбираме финансовата свобода – сигурността от собствеността или възможността да бъдем мобилни и по отношение на местоживеенето.

При покупка са нужни спестявания поне около 20% от стойността. За София може би трябва да се започне минимум с 50-60 хиляди лева, без да забравяме разходите по сделката – за брокер, Агенция по вписванията, нотариална такса, както и средствата за евентуален ремонт или довършителни работи.

Фактът, че притежаваме имот, всъщност, върви със своите разходи, които много често хората не отчитат в самата калкулация, изтъкна Захариев.

По негови данни в София около 10% от имотите се дават под наем, а около 40% от имотите стоят празни.

У нас много хора притежават имоти, дори по повече от един и обяснението е, че в близкото ни минало това е било много достъпно спрямо доходите. На Запад не е така - там сумата, която хората трябва да заплатят, е непосилна за тях и не са много, които могат да предприемат такава стъпка. В този смисъл полека-лека България започва да прилича на една средна европейска страна.

"В сегашната ситуация вероятно наемите като процент у нас ще продължат да се увеличават спрямо общия брой използвани имоти, защото се очаква повишаване на лихвите по кредитите в България, вероятно от есента", допълни експертът.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички