Докога да извадим технически паспорт на дома ни, за да избегнем ЧСИ


Докога да извадим технически паспорт на дома ни, за да избегнем ЧСИ
Снимка: БГНЕС

117718

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 г. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев в интервю за Българското национално радио (БНР). Как да осигурим технически паспорт за жилището си

Всички сгради в България трябва да имат технически паспорт и това е уредено в Наредба 5 за техническите паспорти на строежите, която е в сила от 2007 г. В техническите паспорти влизат няколко основни изисквания: механично съпротивление, устойчивост, безопасност при пожар, хигиена, здраве, околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, защита от шум, икономия на енергия и топлосъхранение, устойчиво използване на природните ресурси.

Цената на техническия паспорт зависи от големината на жилището, собственикът плаща както за реалната му квадратура, така и за общите части. Таксува се както обследването на имота, така и издаването на документа, а по предварителни оценки крайната сума ще варира от 100 лв. до 500 лв.

След изтичане на срока за изготвяне на техническите паспорти, за сградите, за които не са съставени, кметът на общината трябва да възлага изработването им, като това ще става също за сметка на собствениците, предвижда още Наредба 5. За извършените разходи общината ще си събира вземанията от стопаните на имотите. Това се предвижда да става с ЧСИ.

Заместник-регионалният министър обясни, че сградите, строени след 2007 г. вече имат изготвени технически паспорти, тъй като това е изискване за тяхното въвеждане в експлоатация. Това се отнася и за санираните сгради, тъй като при тях паспортите са изготвени във връзка с проектно-сметната документация. 300 лв. за технически паспорт на жилището ни

Валентин Йовев съобщи, че се предвижда към министъра на регионалното развитие и благоустройството да се създаде единен публичен регистър за всички актове, в това число и техническите паспорти на строежите.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички