Готвят регулация за брокерите


Готвят регулация за брокерите
Снимка: istock

2598

Проектозакон, който да регулира дейността на брокерите, ще бъде предложен на следващия парламент от Националнот сдружение „Недвижими имоти”. “Подготвили сме осъвременен проект, който в момента се съгласува с Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти (CEPI). Това е организацията, която работи пряко с Европейската комисия по законодателството, свързано с брокери и пропърти мениджъри”, каза Ирена Перфанова, зам.-председател на НСНИ, предава вестник „Труд”. Страховете за нов имотен балон в Европа се засилват

Ще бъде предложено въвеждане на образователен ценз за упражняване на дейността брокер на недвижими имоти. “Подходили сме либерално, за да може 100% от хората, които се занимават с този бизнес, да покрият изискванията на проектозакона. Много малка е вероятността да отпаднат някои от сега действащите посредници”, обясни Добромир Ганев, председател на НСНИ.

Придобидата квалификация в университети и центрове за професионално обучение по различни специалности с недвижими имоти ще бъдат принзати от готвената регулация. Според Ирена Перфанова, целта на готвената регулация е увеличаване прозрачността на пазара, което ще повиши информираността на потребителите.

Посредничеството при търговията с недвижими имоти е една от последните консултантски дейности у нас, която няма законова рамка. Понастоящем всеки може да упражнява дейността без да се изисква образование, лиценз или регистрация.

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички