Имотните сделки във Варна с най-голям спад в страната


Имотните сделки във Варна с най-голям спад в страната
Снимка: iStock

5161

Броят на имотните сделки във Варна бележи най-голям спад в страната. Това съобщи Николай Стоянов, мениджър в голяма агенция за недвижими имоти пред БНР.

Цените на имотите в София отново започнаха да растат

За първите три месеца на 2023 г. намалението е над 36 процента спрямо последното тримесечие на миналата година. Голямата разлика е в резултат на купуваните жилища от украински граждани в края на 2022 г.

Спад на сделките има в цялата страна. Според Стоянов, един от факторите за отдръпването на купувачите досега е бил фактът, че нямахме редовно правителство, което поражда чувство за несигурност. За охлаждането на имотния пазар са допринесли инфлацията и страхът на хората, че се очаква покачване на лихвите по ипотечни кредити.

Той успокои, че в България не се очаква ръст на лихвите както в някои други европейски страни, тъй като българите държат много пари от спестявания в банките, като посочи, че привлеченият ресурс е над 70 млрд. лева.

Стоянов прогнозира обаче, че очакваното понижение на цените на имотите няма да се случи заради поскъпването на строителните материали. През последните години, особено след пандемията, се търсят по-големи жилища, след необходимостта за пространство за работа от вкъщи, каза още той.

Стоянов очаква през второто полугодие предлагането на имоти да се увеличи и да се обърне досегашната тенденция - търсенето да е по-голямо. Според него хората, които са закупили имоти, за да опазят парите си от инфлацията, ще започнат да ги продават.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички