Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA


Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA
Снимка:

30340

След като натрупа цяло състояние в търговията с дрехи, испанският милиардер Амансио Ортега се насочи към недвижимите имоти. Създателят и собственик на ZARA притежава най-скъпата съвкупност от имоти сред супербогатите в Европа, като имуществото му е оценявано на 15,2 млрд. евро (17,2 млрд. долара), пише Bloomberg.

84-годишният Ортега е вложил 2,1 млрд. евро в недвижими имоти през миналата година чрез различни дъщерни дружества на холдинговата си компания Pontegadea. Холдингът, който притежава 59.3% от компанията-майка на ZARA – Inditex, има нетни приходи от 1,8 млрд. евро за 2019 г., включително 1,64 млрд. евро от дивиденти на Inditex и 621 млн. евро от активи на недвижими имоти.

За да запази огромното си състояние, най-богатият човек в Испания разнообрази вложенията си в моден бизнес, инвестирайки над 3 млрд. долара в недвижими имоти в САЩ през последните години.

Сред покупките му са емблематични имоти като историческата Haughwout Building (на снимката отдолу) в най-модерния район на Манхатън и най-високата офис сграда на Маями. Миналата година една от компаниите му купи за 72,5 млн. долара хотел в центъра на Чикаго, както и сграда в централния бизнес район на Вашингтон и две офис сгради в Сиатъл.

Богатството намалява

Освен че е наемодател на технологични гиганти като Amazon.com и Facebook, Pontegadea дава под наем свои помещения и на конкурентите на Inditex Hennes & Mauritz (H&M) и Gap.

Ортега, който е син на железопътен работник, притежава състояние от 56.1 млрд. долара, според индекса на Bloomberg Billionaires, по-голямата част от което се дължи на мажоритарния му дял в Inditex.

2020 г. обаче не е сред успешните му периоди – богатството му намаля с над 1/5 през тази година, тъй като пандемията от коронавирус принуди Inditex да затвори магазините си. Акциите на компанията се сринаха с над 22% през последните месеци.

Ортега дълго време беше в челната петица в класацията на най-богатите, а в момента е едва на 14-о място, като е изгубил над 19 млрд. долара от началото на годината.

Освен в недвижими имоти, бизнесменът е инвестирал и в енергетиката и телекомуникациите, купувайки дял от 5% в Enagas през миналата година. През 2018 г. Pontegadea придоби 9,99% дял в Telefonica за 378,8 млн. евро.

Pontegadea заяви, че кризата с Covid-19 може да засегне приходите ѝ от наеми и дивиденти през тази година. Холдингът очаква да получи 646 млн. евро дивиденти от Inditex през 2020 г.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички