Жилищата поскъпват с 30% заради нова наредба?


Жилищата поскъпват с 30% заради нова наредба?
Снимка: БГНЕС

9496

С до 30% може да поскъпнат новопостроените жилища, заради новата наредба за достъпната среда. Тя изисква всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда да отговаря на изискванията за човек с увреждания, пише вестник "Монитор".

Това ще доведе до повече общи части, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата, прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. "Абсолютно излишно е всички апартаменти в една сграда да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания. Това ще оскъпи целия продукт и в крайна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена", коментира той.

Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията беше обнародвана в "Държавен вестник" на 12 февруари и влезе в сила месец по-късно. Тя отмени старата Наредба №4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

"Новата наредба ще усложни проектирането и ще направи минималната площ на един двустаен апартамент 80 кв. м. Едно от изискванията е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м", каза председателят на НАСП. Има и друго изискване – минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните интериорни врати – минимум 80 см", поясни Георги Шопов.

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи посочи, че идеята е апартаментът да стане достъпен за човек с инвалидна количка. "Това го приемаме, но не сме съгласни с изискванията за коридорите и терасите, защото те правят проектирането невъзможно. Заедно с други браншови организации настояваме за отмяна на част от наредбата", обяви Шопов.

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи изрази опасенията си, че при основни ремонти, преустройства и промяна на предназначението на имоти помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба, което в много случаи ще бъде невъзможно. Георги Шопов препоръчва обществото ни да помисли в съвсем друга посока за подкрепа на хората с увреждания, както е в Холандия, Дания и други страни от Западна Европа.

Той е на мнение, че те трябва да станат активни лица в социалния и обществения живот. "Ние сме в дълг към тези хора. Нивото на развитие на едно общество е функция на това как то се отнася към хората с увреждания. Новата наредба обаче не е в полза на никого – нито за обществото, нито за хората с увреждания“, категоричен е председателят на асоциацията.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички