Коронавирусът донесе бум на имотите в Гърция


Коронавирусът донесе бум на имотите в Гърция
Снимка: iStock

19387

Толкова голямо търсене на имоти в Гърция не е имало от 10 години насам, казват хора от бранша. През последните седмици само запитванията от Великобритания са скочили с 200%. Но и сред германците интересът е голям, пише Deutsche Welle.

Пандемията нанесе тежък удар на туристическия бранш в Гърция. Пазарът на недвижими имоти в страната обаче изживява истински бум. Търсенето на къщи в южната слънчева страна е рекордно високо – най-силното за последните 10 години. Много от кандидатите за покупка на имоти по гръцките острови са чужденци.

През последните седмици запитванията само от Великобритания са скочили с над 200%. Брокерите предполагат, че ръстът се дължи на обявените от британското правителство планове за отмяна на ограниченията за пътуване. Според най-голямата агенция за недвижими имоти на Острова Rightmoveе Гърция в момента е сред най-търсените от британците европейски дестинации – заедно с Испания, Франция, Португалия и Италия.

Ръстът на запитванията за недвижими имоти в тези 5 страни е над 340%. За огромния интерес говори и следният факт: само в деня, в който Лондон обяви новите разпоредби за пътуванията, са постъпили над един милион онлайн запитвания за недвижими имоти.

И от Германия идват много запитвания

"От над 10 години не сме имали толкова голям интерес", казва Пирс Уилиямс, брокер на остров Корфу. Дали обаче това ще доведе до реални сделки, предстои да видим. Британците са много предпазливи и недоверчиви, когато става въпрос за покупката на имоти в Гърция, посочват и други брокери. Що се отнася до германците, те търсят много активно в момента, както и заинтересовани клиенти от Австрия, Швейцария и Франция, казват пред Deutsche Welle хора от бранша.

Официална статистика по този въпрос няма, но според оценката на брокерите германските инвестиции в недвижими имоти в Гърция са нараснали през последните няколко месеца с над 50%. Най-голям е интересът към имоти на Пелопонес, както и към скъпи вили за милиони евро на островите Аморгос, Крит, Карпатос и Корфу.

Заради силната зависимост на Гърция от туризма и негативните последици от пандемията, ЕС очаква през тази година гръцката икономика да се свие с 9,7% - а това е с 1% повече, отколкото през изключително тежката за страната 2011 г.

Коронавирусът удари и "златните визи" на Гърция

Коронавирус и Brexit

Всъщност Гърция се справя сравнително добре с пандемията от коронавирус. Дотук в страната има около 4000 заразени и 200 жертви. Това допълнително мотивира много чужденци да търсят имоти в тази държава. "Хората просто се чувстват тук сигурни", казва Пирс Уилямс.

А колежката му Хилари Доусън от Crete Homes посочва и още един фактор – Brexit. "Covid-19 обърка сериозно плановете на британците да се преместят да живеят в чужбина, но времето вече напредва и мнозина бързат. Те се надяват още до края на годината да подпишат договор, за да се сдобият със статут на граждани на ЕС", разяснява брокерката.

От 15 юли гражданите на Обединеното кралство отново могат да влизат безпрепятствено в Гърция. Те са втората най-голяма група чужденци, посещаващи Гърция – след германците, представени с 4 млн. посетители годишно.

Много хотели ще фалират

И докато запитванията за купуване на имоти расте, резервациите в хотели бележат рекорден спад. Около 65% от хотелите в Гърция са застрашени от банкрут. Много от тях са именно на островите Крит, Родос и Корфу.

"На този фронт не регистрираме никакво подобрение", потвърждава Пирс Уилямс. И когато сезонът приключи и бъдат пресметнати загубите, много от малките хотели няма да имат друг избор, освен да затворят и да бъдат обявени за продан, допълва брокерът.

Гръцкото външно министерство вече предупреди, че световната икономика е пред глобална рецесия – по-тежка от тази, която беше предизвикана от световната финансова криза през 2008 г.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички