Лихвите по ипотечните кредити в САЩ покориха над 20-годишен връх


Лихвите по ипотечните кредити в САЩ покориха над 20-годишен връх
Снимка: istock

2520

Средните лихви по ипотечните кредити в САЩ са нараснали до 7,09%, най-високото ниво от над 20 години, сочат публикувани в четвъртък данни на ипотечния гигант Freddie Mac, цитирани от Wall Street Journal.

Ръстът удължава периода на високи лихви по заемите, който забавя жилищния пазар. За първи път от есента на 2022 г. лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент надхвърлят нивото от 7%. Преди година те бяха около 5%.

Жилищният пазар е частта от икономиката, която понася най-директен удар от политиките за високи лихви на Фед. Породеното от това забавяне на рефинансирането и покупките засегна някои ипотечни кредитори и доведе до съкращаването на десетки хиляди хора в индустрията, натежавайки върху икономическия растеж.

Лихвите по ипотечните кредити не са пряко обвързани с ходовете на централната банка. Но те обичайно са в унисон с доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която в сряда достигна най-високото си ниво от 2008 г. Някои анализатори виждат широко поле за продължаващ растеж на доходността по 10-годишните облигации, тъй като пазарите се подготвят за възможността лихвите да не намалеят скоро.

Когато Фед започна да повишава лихвите с бърз темп през 2022 г., се очакваше растящите разходите по заемите за покупка на дом да са временни. Година и половина по-късно лихвите отново се връщат към върховите им нива, след като за кратко намаляха до около 6% в края на 2022 г. и началото на 2023 г.

Сега купувачи, продавачи, инвеститори и играчи на имотния пазар се приспособяват към възможността по-високите лихви да се запазят за по-дълго време или поне за повече от очакваното.

Докато много бъдещи купувачи изпитват затруднения да намерят имот, който могат да си позволят, много евентуални продавачи задържат жилищата си. Много собственици не искат да предлагат жилищата си на пазара, тъй като се страхуват да се откажат от ниските лихви по ипотечните кредити и да бъдат принудени да изтеглят заеми, които са много по-скъпи. Собствениците на жилища, купили имот през последно време, и надявали се, че ще могат да рефинансират скоро, осъзнават факта, че ще трябва да почакат малко.

Някои купувачи се отказват и решават да живеят под наем по-дълго от планираното. Но дори с по-малко купувачи липсата на предлагане продължава да тласка цените нагоре. Купувачите, които остават на пазара, още се конкурират ожесточено за ограничените наличности от жилища за продажба.

Средната цена на съществуващите жилища надхвърли 410 000 долара през юни, сочат най-новите налични данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Тя отбелязва лек спад спрямо връхната точка, достигната година по-рано, но още е на второ място сред най-високите средни цени в историята.

Преди няколко години в разгара на пандемията лихвите намаляха до рекордно дъно от под 3%. Това отприщи трескаво пазаруване, което тласна цените рязко нагоре. Градове като Финикс и Лас Вегас отчетоха силен ръст на цените, тъй като работещи от разстояние хора мигрираха в търсене на по-голяма площ.

На жилищния пазар по-високите лихви бързо се усещат.

Например, кредитополучател, който купува жилище за 500 000 долара с 20% първоначална вноска, при лихва по ипотечните кредити от 4% може да очаква да плати около 290 000 долара в лихви за 30 години по заема си от 400 000 долара, сочат изчисления на ипотечния калкулатор Bankrate.com. При лихва от 7% кредитополучателят може да плати лихви за около 560 000 долара.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Страните с най-висок кредитен рейтинг вече са 10 на брой, след като САЩ изпадна от елитния клуб

Как влизането в еврозоната ще повлияе на кредитите?

Лихвите по ипотеки у нас остават сред най-ниските в Европа

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички