Над 5,5 млрд. евро са постъпили в Гърция по програмата „Златна виза“


Над 5,5 млрд. евро са постъпили в Гърция по програмата „Златна виза“
Снимка: iStock

1812

Общо 5,54 млрд. евро са се влели в пазара на недвижими имоти в Гърция по програмата „Златна виза“ през нейните близо 10 години на действие. Според последните данни от Министерството на миграцията на южната ни съседка, цитирани от Ekathimerini, общият брой на издадените постоянни разрешителни за инвеститори, плюс онези, които ще бъдат издадени през следващите месеци въз основа на висящи заявления, възлиза на 22 298.

Програмата Златна виза дава възможност за придобиване на гръцко гражданство при покупка в страната на стойност поне 250 000 евро. За някои райони като Атина, Солун, Миконос и Санторини, минималният праг е 500 000 лева. „Много от нашите клиенти продължиха да купуват и други жилища, тъй като целта им беше да осигурят висока възвръщаемост и доход чрез експлоатация“, отбелязва Василис Ливадас от компанията за жилищно строителство Green Properties.

Ливадас беше сред участниците в дискусията за схемата "Златна виза" в контекста на Първата конференция за недвижими имоти тази седмица.

Снимка: iStock

„Около 99% от инвеститорите, които купуват имоти в Гърция, с цел да си осигурят гражданство, ги отдават под наем, предимно дългосрочно. Следователно „Златна виза“ не носи отговорност за проблема със затворените имоти“, отбелязва Вангелис Ктениадис, президент на компанията за развитие и управление на недвижими имоти V2 Development.

Само през 2023 г. са предоставени 4 231 нови лиценза, или почти два пъти повече, отколкото през 2022 г. Миналата година са подадени общо 8 351 искания за инвеститорски лицензи – повече от всяка друга година в 10-годишната история на програмата.

Инвестициите за тях са еквивалентни на покупки на недвижими имоти на обща стойност 2 млрд. евро. Общо 7 596 заявления са в процес на разглеждане от властите. „Имаме приложения от нашия офис от името на клиентите ни, които имат дата за подаване от март 2023 г., но те още не са одобрени, поради големия обем на натрупаните заявки“, споделя Александрос Рисвас, управляващ партньор на компанията Risvas & Associates.

Източник: Ekathimerini

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гърция освобождава собствениците на имоти от данък тази година

Коя страна в ЕС има най-високи разходи за жилище?

Цените на имотите в Гърция скочиха до небесата

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички