Невиждани суми: Цените на недвижимите имоти в Атина продължават да растат


Невиждани суми: Цените на недвижимите имоти в Атина продължават да растат
Снимка: iStock

8842

Завръщането на чуждестранните купувачи, проектите за реконструкция и очакванията заради разширенията на метрото, са основните причини за ръста на цените на недвижимите имоти в централна, северна и южна Атина през 2022 година, пише вестник Ekathimerini. Друг фактор е стремежът на много гърци да изпреварят кривата при купуването на имоти, преди лихвите да се покачат до непосилно ниво. Имот в Гърция: Добра инвестиция ли е?

Според данните за индекса на цените на гръцкия уебсайт за реклами на имоти Spitogatos има голямо увеличение в квартали като Метс и Калимармаро (стадион Панатинайкос) в центъра на Атина, където средната офертна цена достига 3240 евро на кв. метър, или повишение с почти 22% спрямо 2021 година.

Предстоящото преустройство и разширяване на линиите на метрото в околностите доведоха до още по-голям ръст на средните офертни цени.

Спрямо 2021 г. има значително увеличение на продажните цени на имотите в Метс (+22%), Илисия (+21%) и Гуди (+20%).

Най-скъпите райони в центъра са историческият център и Колонаки, а най-високи са цените в южното крайбрежно предградие Вулиагмени, където средната офертна цена е скочила с 19% през 2022 г. до 5933 евро/кв. метър. Българи дават луди пари за къщи в Гърция

Чужденците предпочитат имоти в центъра на Атина, особено близо до туристически атракции, като ги експлоатират чрез краткосрочни наеми или дългосрочни договори. Нещо повече, броят на дигиталните номади, наемащи имот за няколко месеца в годината, непрекъснато расте.

Чуждите инвеститори също избират райони в южните предградия, като очакват бъдещи капиталови печалби от Атинската ривиера, с акцент върху Елинико. Имоти в Гърция: Къде е най-скъпо и къде е най-изгодно?

На национално ниво средният ръст на офертните продажни цени през 2022 г. е 7,2% на годишна база, докато само през последното тримесечие на 2022 г. годишното увеличение е 8%.

Според данните на Централната банка на Гърция през първите 9 месеца на 2022 г. чуждестранните инвеститори са вложили 1,27 млрд. евро капитал, което е 60% ръст спрямо същия период на 2021 г.

Темпът на чуждестранните инвестиции в пазара на недвижими имоти се върна на предпандемичното си ниво и дори се очаква да го задмине.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българите все по-често купуват евтини имоти в Гърция

Все повече българи купуват ваканционни имоти в Гърция

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички