Покупка на ново жилище - Важни съвети за 2023


Покупка на ново жилище - Важни съвети за 2023
Снимка: Expert.bg

5006

Освободете се от старите дългове

Преди да предприемете каквато и да е стъпка в покупката на ново жилище, е нужно да изплатите старите си сметки. По този начин ще получите стабилен старт и ще насочите усилията си само с едно направление. Като цяло, да купите свое собствено жилище  може да се окаже по-скъпо от това да живеете под наем, дори ако вноските за ипотечния кредит са по-ниски от месечния наем. Когато сте собственик на жилище, цялата отговорност е във вас, включително за поддръжката.

Определете бюджета си

Да намерите подходяща банка, която да ви отпусне ипотечен кредит, е чудесно, но първо трябва да сте сигурни, че можете да покриете месечните вноски. Тук идва така нареченото „правило на 25%“, което ще рече, че ако 1/4 от месечната ви заплата може да покрие ипотечната вноска в продължение на 15 години с фиксирана лихва, то ще можете да си позволите жилището, което сте си избрали. Когато подписвате договор с банка, имайте предвид, че ако първоначалната вноска е много ниска, то вероятно лихвеният процент ще се увеличи в бъдеще. За да не плащате допълнителни такси и застраховки, първоначалната вноска трябва да представлява 5-10% (най-добре 20%) от цената на жилището. Утвърдени строителни компании на пазара като Emblema.bg например, предлагат много гъвкави схеми на разплащане основно, за да посрещнат индивидуални нужди при финансиране на ново жилище .

Намерете подходящ брокер

Ако имате познати, които наскоро са си купували жилище, ги помолете да ви препоръчат доверен брокер или намерете някой утвърден жилищен инвеститор с добри препоръки. Бъдете честни и открити, когато описвате идеалното жилище – брокерите са хора с опит и връзки в бранша. Те лесно могат да отсеят онова, което желаете от онова, от което се нуждаете. Бъдете готови да правите компромиси, както с локацията на новото жилище, така и с размера или броя на стаите. Направете списък с приоритетите си и отбележете нещата, от които имате нужда на всяка цена – да сте близо до работа, до училището на децата и пр.

Бъдете търпеливи

Хубавите неща отнемат време. Но, докато чакате, можете да видите какво се случва с жилищата, на които сте хвърлили око – каква е атмосферата в различни сезони от годината, какви са съседите и трафика в близост. Когато избирате между жилище, което вече е построено, и такова, което все още е в строеж, имате възможност да видите разликите за броени седмици. Готовото жилище е финално и не оставя много на въображението. Ако обаче предпочетете да купите апартамент в строеж, то ще имате възможност да го вземете на по-ниска цена, да имате по-голям избор, както и да получите сигурна информация за изолацията, санитарията и други довършителни работи. На практика, грубият строеж ви отнема ангажимента на по-късен етап да направите освежителен ремонт на дома си. От Emblema.bg, фирмата предлагаща качествено жилищно строителство, предлагат различни видове жилищни сгради, актуалните им проекти може да намерите тук : Жилищни сгради.

Оставете обзавеждането за по-късно

Разбира се, когато купувате ново жилище, ще сте изкушени да го обзаведете възможно най-скоро. За да не натоварвате излишно бюджета си, използвайте мебелите, които са ви под ръка. Ако желаете да каните гости, подредете само една стая, която най-добре да представя концепцията ви за дома. Всичко останало ще си дойде на мястото с времето.

Перфектното предложение

Не се изкушавайте да прескочите бюджета си, само за да елиминирате конкуренцията.  Всяка сума над 25% от месечната ви заплата ще се отрази чувствително върху качеството ви на живот. Оставете преговорите на брокера си и, когато получите перфектната оферта, уговорете начина на разплащане и възможността да направите застраховка на жилището

Продавате стария си дом, докато купувате нов

Ако сте в положение да търсите ново жилище, докато продавате стария си дом, то вероятно сте подложени на силен стрес. Професионалистите в областта съветват първо да продадете старото си жилище и междувременно да се преместите у роднини или в апартамент под наем. Ако това е невъзможно, ще се наложи да изтеглите заем за новото си жилище, преди да продадете старото. Идеалната ситуация е, ако сумата, която получите и цената, която ще платите, са еквивалентни.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички