Създават изцяло нов Имотен регистър


Създават изцяло нов Имотен регистър
Снимка: БГНЕС

7944

Изцяло нов имотен регистър ще бъде направен в България. Това се налага, тъй като вписването на актовете за прехвърляне на права върху недвижими имоти в България не е променяно от XX-и век и то става чрез т. нар. персонална или поименна система. При нея за съответното лице – прехвърлител, се открива поименна партида, в която се нанасят данни за извършените от него прехвърлителни сделки или вписани срещу него искови молби, възбрани и др. Готвят се промени в Имотния регистър

Със Закона за кадастъра и имотния регистър, който е в сила от 1 януари 2001 г., се предвиди създаване на имотен регистър, който да се състои от партидите на недвижимите имоти. По този начин започна преходът от "персонално" (поименно) към "поимотно" (реално) вписване.

До момента обаче новият имотен регистър не е създаден. Кои са причините, които не позволяват реалното създаване на имотен регистър, ще се опитат да разберат със стартирана обществена консултация на портала www.strategy.bg. Становища от хората и институциите, свързани със създаването на имотния регистър, се събират до 10 март.

Преминаването от персонално към поимотно вписване изисква цялостно изграждане на нов имотен регистър, а създаването, съгласно действащата правна уредба, преминава през две фази – откриване на производство по създаване на имотен регистър за отделен съдебен район и въвеждане на регистър за съответния район, след като за територията на района са били одобрени и влезли в сила кадастрална карта и кадастрални регистри.

Към днешна дата само в Балчик, Благоевград, Каварна, Добрич, Асеновград, Троян и Несебър има открито производството по създаване на регистъра. Въпреки че първите заповеди са издадени още през 2006 г., в нито един от тези райони не са създадени за целия район нито т. нар. предварителни имотни партиди, нито имотни партиди, независимо че за голяма част от тези райони са одобрени кадастрални карти.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички