За първи път в Европа: Продадоха жилище за биткойни


За първи път в Европа: Продадоха жилище за биткойни
Снимка: iStock

6499

Тристаен апартамент в Португалия беше продаден за 3 биткойна или около 110 000 евро в момента на подписването, съобщи PA Media. Жилището е обширно - разполага с две спални, всекидневна, кухня и бани, а сделката за него е изповядана в Порто.

Това е първата сделка за недвижим имот в Европа, осъществена изцяло в криптовалута, без конвертиране в евро, отбелязва новинарския портал Idealista. Най-голямата верига киносалони въвежда плащане с криптовалута

"Този договор представлява исторически крайъгълен камък, прехвърлянето на дигитален актив към физически актив — дом — без никакво конвертиране за евро", пише във Facebook компанията за недвижими имоти Zome, която участва в сделката.

Продажбата на имота в района на град Брага е станала възможна благодарение на нов регламент на Колегията на португалските нотариуси, приет преди един месец, позволяващ този вид плащания.

По силата на новия регламент двете страни подписват обичаен договор за покупко-продажба, като купувачът разменя криптовалути срещу право на собственост. Преди новите правила при купуване на жилище се налагаше криптовалутите да се конвертират в евро, за да се осъществи сделката.

Новият тип плащане е придружен от нови процедури за борба с прането на пари. Ако трансакцията в криптовалути надхвърля 200 000 евро, операцията трябва да бъде обявена пред властите и трябва да се направи сравнение на стойността на криптовалутите в деня на договора.

Къде другаде са продадени имоти за Bitcoin?

Продажбата на имоти в криптовалута набира все по-голяма популярност през последните месеци. В края на април дубайският строител на луксозни имоти DAMAC Properties съобщи, че скоро ще започне да приема плащания в биткойни за продажба на недвижими имоти.

Според Nasdaq, латиноамериканската технологична компания за недвижими имоти La Haus продаде първия си имот през януари за биткойн в Мексико за 5,78 биткойна. По-късно компанията продаде друг имот за биткойни в Колумбия.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички