Българите масово се отказват от банкови депозити, заменят ги със застраховка "Живот"


Българите масово се отказват от банкови депозити, заменят ги със застраховка "Живот"
Снимка: iStock

25831

Животозастраховането отбелязва силен ръст през 2021 г., показват данните на Комисията за финансов надзор. Премийният приход от този вид застраховки е нараснал с 38% до 607 млн. лв., с което се възстановява не само спада от 2020 г., но и се надхвърлят и приходите от предпандемичната 2019 г. Такъв значим ръст на застраховките "Живот", който изпреварва общото застраховане, е рядко явление за българския пазар, посочват от Асоциацията на българските застрахователи. Данъчни облекчения по застраховка "Живот": Може да се наложи да ги върнете

Две са основните причини за този завиден ръст на животозастраховането. Хората търсят алтернативи на стопяващите се спестявания в банките и влагат парите си в продукти на застрахователните компании, каквато е застраховката "Живот", свързана с инвестиционен фонд. Именно за този финансов инструмент се наблюдава най-интензивен растеж – цели 127% за последната година, а събраните премии към края на 2021 г. са в размер на 246 млн. лв. За сравнение през същия период на 2019 г. те са били едва 91 млн. лв., а за 2020 г. – 108 млн .лв.

Втората причина за разцвета на животозастраховането (по-специално смесените застраховки "Живот" и "Живот само с покрит риск смърт") е бумът на ипотечното кредитиране. При всеки жилищен заем банките настояват кредитополучателят да сключи и застраховка.

Пандемията от Covid-19 пък е повишила търсенето на здравни застраховки през 2021 г. При животозастраховката "Заболяване" ръстът на премийния приход е 14%. Заедно с това се наблюдава и изпреварващо нарастване на обезщетенията спрямо събраните приходи от здравни застраховки - изплатените обезщетения при риск "Заболяване" са се увеличили с 25% през миналата година. След автомобила, българинът започна да застрахова живота и здравето си

Още по-голямо е нарастването на изплатените обезщетения при рисковите застраховки "Живот" – близо 80%, който се обяснява с последиците за живота и здравето от коронавируса. Голям скок на обезщетенията по застраховки "Живот"

Още един застрахователен продукт е белязан от пандемията, показват данните за пазара. Интересът към "Пътуване в чужбина" чувствително е нараснал, а приходите от премийния приход в размер на 75 млн. лв. са два пъти повече от премийния приход по тази застраховка през предпандемичната 2019 г. За провалени пътувания застрахователите са платили 11 млн. лв. през 2021 г., което е с 40% повече от предходната година.

Общо застраховане

При общото застраховане на имущество премийните приходи се увеличават с 8,2% до 2,64 млрд. лв. Най-голям дял има задължителната "Гражданска отговорност" на автомобилистите – 43% от всички имуществени застраховки, със събрани премии за 1.145 млрд. лв., което е 7,6% повече на годишна база. През изминалата година застрахователните компании са изплатили общо 691 млн. лв. на трети лица, пострадали при катастрофа.

"Каско" на автомобилите е с премиен приход от 709 млн. лв., а ръстът е 8,6%. Следват "Пожар и природни бедствия" с над 9% ръст и събрани 316 млн. лв. и "Кражба, грабеж, вандализъм" с премийният приход от 22 млн. лв., което е ръст от 6,4%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коронавирусът засегна застраховането – повече обезщетения при спад на премийния приход

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80361
 • GBP
  1
  2.28258
 • JPY
  100
  1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички