Когато Германия е блокирана


Когато Германия е блокирана
Снимка: Getty images/Guliver

3370

Америка се отдръпва, Великобритания напуска, Русия се въоръжава, а мигрантите все така напират към Европа: за да се справи, на ЕС му трябва една Германия, управлявана от истинско, а не от служебно правителство.

Германската канцлерка казва, че светът очаквал от Германия да е дееспособна. В действителност е точно обратното: светът изобщо не чака политиците в Берлин да се наканят най-после да съставят действащо правителство - земното кълбо си се върти, а заедно с него и всички кризи, войни и властови промени, които оказват влияние и върху Германия: Америка се отдръпва все повече, Китай продължава да расте, Русия все така се въоръжава, а мигрантите продължават на напират към Европа. Сигурно дори има хора, доволни от това, че неформалният лидер в ЕС в момента се е самоблокирал.

Служебно правителство не стига

Ангела Меркел все пак е права в едно: с оглед на сложната глобална обстановка, Германия има нужда от нещо повече от едно служебно правителство, което не може да действа активно във външната политика. В най-голяма степен това важи за по-нататъшното развитие на ЕС след излизането на Великобритания. Предстои да бъдат взети важни решения: освен идеите на френския президент Макрон чакат и много предложения на ЕК с дългосрочно значение: ще доведе ли задълбочаващото се сътрудничество в отбранителната политика до създаването на европейска армия; има ли нужда еврозоната от свой финансов министър или от собствен бюджет; как да провежда ЕС обща миграционна политика? Едно германско правителство, което не разполага с достатъчно подкрепа в парламента, не може да има и правомощията да преговаря по такива основни въпроси. При сегашните обстоятелства не може да бъде проведен и никакъв дебат по същество, както показа например германското мълчание по повод европейската реч на Еманюел Макрон.

Изборите - оценка за бежанската политика

Странно е, че именно европейската политика трябва да служи като обосновка за възстановяването на широката коалиция. Защото на нея не ѝ беше отредена голяма роля по време на изборната борба - нито на ХДС, нито на ГСДП. Всеки политик в Берлин знае от какво се вълнуват най-много гражданите: на изборите за Бундестаг преди два месеца и половина германските гласоподаватели се произнесоха по миграционната политика на правителството на Меркел и Габриел. И много от тях не биха искали двама от досегашните коалиционни партньори да бягат от темата като дявол от тамян.

Източник: "Дойче Веле България"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички