Меркел наистина има железни нерви


Меркел наистина има железни нерви
Снимка: Getty Images/Guliver

3264

Коментар на Йенс Турау от Deutsche Welle

В неделя вечерта Ангела Меркел бе гост в предаване на ZDF. Тя направи равносметка на една напрегната седмица, в която се споразумя със социалдемократите за нова широка коалиция. Всъщност ХДС ще предостави всички значими постове в новото правителство на коалиционния си партньор. Без канцлерския пост, разбира се!

ГСДП поема външното министерство и министерството на финансите, въпреки че ХДС беше категоричният победител в изборите през септември. Това всъщност е впечатляващ успех за социалдемократите, който обаче не успя да предотврати сътресенията в партията. Християндемократите също не са доволни. Съпартийците на Меркел я критикуват особено остро за начина, по който водеше преговорите. А това е необичайно за една партия, в която предаността към канцлерите ѝ е заложена в гените на партийните членове.

И сега, в телевизионното предаване, Меркел изговаря няколко изключително ясни изречения: Постигането на единодушие стана възможно само с крайно болезнени компромиси спрямо ГСДП ("включително и за мен лично"). "12 часа говорихме само за разпределението на ресорите", издава тя и изглежда така, сякаш е наблюдавала целия процес без особен интерес. И някак между другото заклеймява всички истерични дебати в собствената си партия, включително и спекулациите за времето след нея: тя иска да остане канцлерка още четири години и въобще не възнамерява да се отказва от председателството на партията. Точка.

Ангела Меркел знае много добре, че в партията ѝ има брожения. Тя познава младите, предимно консервативни съпартийци - като Йенс Шпан или Юлия Кльокнер. Те отправят силен призив за обновление и ясен профил след всичките мъчителни години, в които председателката на партията водеше всъщност социалдемократическа политика. И сега Меркел заявява най-общо, че ще има предвид младите бунтари при разпределението на постовете в новото правителство. Това, че Юлия Кльокнер има добри шансове да оглави аграрното министерство всъщност беше ясно отдавна. Но въпреки това сега младите християндемократи гръмко приветстват тази крачка на канцлерката. И така Меркел успя набързо да ги привлече на своя страна. Казано с други думи: нейната власт все още е голяма.

Едно обаче трябва да е ясно: никой друг, освен германеца, не би проявил разбиране, ако и сега политиците не успеят да съставят правителство. Дълбоко наранената и разкъсвана от вътрешни борби ГСДП се нуждае от тлъста плячка, за да може да убеди своите членове да одобрят коалиционното споразумение. И затова Ангела Меркел прави болезнени компромиси. Стоическият израз на лицето ѝ сигнализира, че просто няма друг начин. Тази жена има железни нерви!

Да, Меркел наистина има железни нерви. Доказвала го е многократно. Разбира се, че съществува опасност да прекали със своето спокойствие и студен реализъм. Но няма да е никак учудващо, ако тя отново постигне успех с метода "Меркел". Този път той би изглеждал така: макар и с мъка на сърцето, членовете на ГСДП казват ДА за широката коалиция духовете се успокояват; Ангела Меркел разговаря по-дълго от обикновено със своите критици, но в замяна си остава това, кое е. А именно: председателка на партията и канцлерка за още четири години.

Нека си кажем честно, че това е най-вероятният вариант. Или? Не е кой знае колко вълнуващо, но все пак е по-добре от големия хаос, наречен нови избори.

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички