Преговорите за Brexit се провалят. На някого пука ли му?


Преговорите за Brexit се провалят. На някого пука ли му?
Снимка:

3992

Коментар на Терийз Рафаел за Bloomberg

Откакто преговорите за излизането на Великобритания от ЕС започнаха, имаше пет техни етапа, придружени с речи, пресконференции и опити за дипломация. Но двете страни не се доближиха дори малко до съгласие за това как трябва да изглеждат бъдещите им отношения. Сега въпросът е дали ще има сделка преди март 2019, когато споразуменията, обвързващи Острова и ЕС, автоматично изтичат.

Миналата седмица преговарящият от страна на ЕС Мишел Берние нарече разговорите "мъртви". По думите няма дори съгласие за нещата, които Брюксел е искал уточнени преди началото на преговорите.

Ясно е, че Великобритания ще бъде губещата страна от всичко това. Сделката - каквато и да е тя - ще затрудни търговията, намали сътрудничеството и настани несигурността в някои части на страната, например Северна Ирландия. ЕС няма да усети промяната толкова остро - той си има още 27 членки, между които последиците ще се разпределят.

Как да си обясним пасивността на двете страни? Ситуацията изглежда сякаш преговори реално не се провеждат, а просто се правят изявления, насочени към местната аудитория.

Британското правителство не може да направи компромис, защото така ще противоречи на твърдението си, че Великобритания може и без Европа. ЕС не може да направи компромис, защото иска да подреже крилата на евентуални други желаещи за отделяне.

Тъй като Брюксел все пак държи по-добрите карти, е по-вероятно да спечели състезанието. Но Лондон ще иска да падне по най-впечатляващия начин вместо скромно да потърси добрия вариант за своите граждани. Някои британци вероятно ще се радват да приемат скъпо и неудовлетворяващо споразумение само и само да имат независимост от ЕС. Но повечето се надяват на балансирано решение. В скорошно проучване 52% казват, че напускането без сделка с ЕС ще бъде "кошмар" за икономиката.  

При това положение би било логично Тереза Мей да е по-сговорчива, нали? Но част от наратива на Brexit е именно убеждението, че Великобритания контролира нещата. Ако тя му се противопостави, ще изложи на показ разделението в партията си и ще дискредитира кампанията на толкова много свои колеги. Ще се изисква повече кураж, отколкото тя притежава. Ако пък ЕС беше по-мотивиран за постигане на сделка, това щеше да извади Великобритания от риторичния ѝ ъгъл. Но защо да вдъхва нови сили на почитателите на Brexit?

И все пак, при всички критики срещу Мей, няма никой друг в партията ѝ, който е подготвен да се изправи срещу избирателите. Може би нейната слабост е нейната сила. Ако тя най-накрая разбули митовете от кампанията за Brexit, истинските проговори могат да започнат.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички