В Египет няма и помен за резултат от реформите


В Египет няма и помен за резултат от реформите
Снимка: Getty Images / Guliver

4493

Преди време търговците на текстилния пазар в квартал Ал-Азар на Кайро виждаха магазините си пълни с клиенти, но поради растящите цени това вече не е така.

Причина за възходящата спирала на цените са драстичните реформи, за които правителството твърдеше, че ще донесат ползи на разтърсената от бъркотия страна, пише в свой материал AFP.

Но вместо подобряване, мнозина египтяни виждат влошаване на нещата, и икономическите неволи могат да поставят пред голямо предизвикателство президента Абдел Фатах Сиси, тъй като той се приближава до избори, за които по същество няма конкурент.

"Хората, които искат да се оженят в наши дни, трябва да чакат, няма пари, за да купят нищо", казва Шайма, домакиня на 30-годишна възраст, докато търси някаква тъкан.

"Преди години заплатата беше достатъчна и имаше дори излишък, но сега заплата, която достига дори три хиляди или четири хиляди лири ( 180 евро) на месец, не е достатъчна."

Президентските избори в Египет от 26 до 28 март са трети, след като въстанието през 2011 г. свали дългогодишния управник Хосни Мубарак, и изглежда, че Сиси със сигурност ще спечели втори четиригодишен мандат.

Повечето от неговите съперници бяха отстранени или се оттеглиха, , а единственият друг кандидат Муса Мостафа Муса преди е изразявал подкрепата си за бившия военен шеф.

Ефектите на плаващия курс

Макар да има малка конкуренция пред урните, икономическото недоволство, пред което са изправени много египтяни, може да се окаже по-голям политически проблем.

Разтърсен от бунтовете през 2011 г. и годините на сътресения, които последваха, Египет приложи набор от радикални икономически реформи, свързани с тригодишен заем от 12 милиарда долара, одобрен от Международния валутен фонд през ноември 2016 г.

Стъпките включват приемането на данък върху добавената стойност, съкращаване на енергийната субсидия и плаващ курс на египетската лира, който намалява наполовина стойността си спрямо долара в страната, която е зависима от вноса.

Сайед Махмуд, 50-годишен, един от най-големите търговци на тъкани в квартал Ал-Азар, седи пред магазина си, обвинявайки "плаващия курс на лирата" за спада.

"Това решение промени всичко. Цените нараснаха три-четири пъти. Одеяло, което беше 200 лири, сега струва 800", каза Махмуд.

След въвеждането на този плаващ курс на валутата инфлацията се покачи, достигайки връх от 34,2% през юли.

Междувременно 28 процента от египтяните, или 93 милиона души, сега живеят под прага на бедността, сочат официални данни. Макар че някои от мерките на правителството бяха положителни, плаващият курс на лирата беше извършено "по най-лошия начин", каза Али Ел Махди, бивш декан на факултета по икономика и политически науки в Каирския университет.

"Ако икономическото подобрение идва за сметка на жизнения стандарт на хората, тогава целта на програмата за реформи не е постигната", каза тя.

Безработица и местна индустрия

Въпреки растящата инфлация и нарастващата бедност, Сиси настоява, че в първия му мандат се наблюдава "безпрецедентен бум".

От избирането му през 2014 г. след като военните свалиха ислямиста Мохамед Морси, Египет работи по серия от мега проекти. Големите национални проекти включват разширяването на Суецкия канал, което приключи през 2015 г., около година след встъпването в длъжност на Сиси.

След приключването на тази задача, Сиси обяви друг амбициозен проект: нова столица, която понастоящем се строи върху около 170 квадратни километра и трябва да започне да функционира следващата година. "Ще приключим около 11 000 проекта ... с цената от около 2 трилиона лири", каза Сиси през януари.

Приветствайки икономическите успехи по време на неговия мандат, той посочи нарастването на резервите в чуждестранна валута до 37 млрд. долара и спад на безработицата до 11,9%.

Но икономисти като Махди заявиха, че ако правителството иска да изгради устойчив растеж, трябва да се съсредоточи върху подсилването на "промишлеността, селското стопанство и услугите за трайно и реално намаляване на безработицата".

"Националните проекти се нуждаят само от временни работници", каза Махди.

И докато през януари МВФ обяви "благоприятна" икономическа перспектива за Египет след ръст от 4,2% през фискалната година до юни 2017 г., мнозина не го чувстват.

Както продавачът на тъкани Махмуд, който твърди, че не е видял никакви подобрения. "Политическото ръководство на държавата работи правилно и осъществи много масивни проекти и аз подкрепям Сиси отново и отново, но каква ми е ползата в момента?".

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички