Менпауър: 15% от работодателите очакват повишаване на броя на персонала през идните три месеца


Менпауър: 15% от работодателите очакват повишаване на броя на персонала през идните три месеца
Снимка: Getty Images/Guliver

4849

Прогнозите за движение на пазара на труда за последното тримесечие на 2016 г. остават сравнително стабилно в съпоставка с предходното тримесечие (юли–септември 2016 г.), както и спрямо същия период на миналата годината.

Българските работодатели са консервативни в намеренията си за наемане на служители през периода октомври-декември 2016 г. Сред тях 15% очакват повишение на числеността на персонала си, 9% прогнозират свиване, а 74% не предвиждат промяна. Коригирана съобразно сезонните колебания, стойността на прогнозата е +11%. Това сочат данни от проучване на нагласите на работодателите, проведено от „Менпауър България“.

„Очаква се пазарът на труда да остане стабилен през последните три месеца на годината. Дори според Евростат безработицата в България в момента е спаднала до 7,2%, с което България се нарежда сред трите държави с най-голям спад в безработицата за последната година, когато е била 9,7%,” коментира Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър“ за България, Сърбия и Хърватия.

„Това е добра новина за търсещите работа в България, най-вече в сектора на строителството, където почти всеки четвърти интервюиран работодател сподели, че има планове да наема през последните три месеца на годината“, допълва Василева.

По региони

Във всички пет региона работодателите очакват увеличение на броя заети лица през периода октомври-декември. Най-оптимистични са перспективите за назначения в Пловдив, Русе и София, където нетната прогноза* за заетостта е +12%.

Спрямо предходното тримесечие, намеренията за наемане на персонал остават относително стабилни в Бургас, Пловдив, София и Варна, докато работодателите в Русе не отчитат промяна в прогнозата. На годишна база назначаването отслабва в три от петте региона – Варна, Бургас, Пловдив. Същевременно прогнозите за София и Бургас се подобряват със съответно 4 и 2 процентни пункта.

По сектори

В девет от десетте икономически отрасъла се предвижда ръст в броя заети лица през последното тримесечие на 2016 г.

Най-оптимистични са плановете на работодателите в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова, където нетната прогноза за заетостта е +16%. Стабилни темпове на наемане се очакват и в други браншове - финанси, застраховане, недвижими имоти, бизнес услуги, производство, търговия на едро и дребно, строителството.

Спрямо предходното тримесечие изгледите за назначения на служители се подобряват в 6 от 10-те икономически отрасъла. Най-значимо повишение - с 10%, се отчита в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова, а спрямо същия период на миналата година – ръстът е с 18%. Добри са прогнозите на работодателите в търговията на едно и дребно и в секторите електроразпределение, воддоразпределение, транспорт, комуникации и др.

В три отрасъла обаче плановете за наемане на служители се влошават, като най-осезаемо това е в минното дело, където работодателите отчитат значителен спад от 12 процентни пункта на месечна и 20% на годишна база.

По размер на предприятията

Активен пазар на труда се очаква при работодателите от големите предприятия (250 и повече служители), които отчитат нетна прогноза за заетостта през октомври-декември +21%. При малките (от 10 до 49 служители) и микропредприятията (по-малко от 10 служители) прогнозите са за съответно +9% и +8%. Скромен ръст в числеността на заетите лица очакват средните по размер фирми (между 50 и 249 служители), които отчитат прогноза от +6%.

*„Нетна прогноза за заетостта“ - тази стойност се получава, като от процента на работодателите, които очакват увеличение на общия брой заети лица, се извади процентът на тези, които предвиждат намаляване на заетостта в своето предприятие през следващото тримесечие. След прилагане на сезонни корекции, резултатът от това изчисление представлява нетната прогноза за заетостта.

 

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички