Промишлените предприятия намаляват инвестициите си с над 7%

Промишлените предприятия намаляват инвестициите си с над 7%
Източник: iStock/Guliver

Българските промишлени предприятия възнамеряват да намалят инвестициите си със 7,4% през 2017 г. спрямо предходната. Това показват данни на НСИ.

През март националната статистика проведе регулярното бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред промишлените предприятия, което показва както реализираните от тях инвестиции през 2016 г., така и какви са инвестиционните им планове през тази година.

По данни от изследването разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2016 г. са с 1,6% по-малко в сравнение с 2015 година.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 85,5%, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 11,2% в сравнение с 2016 г.

По основни производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през 2017 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (44,1%), при което се предвижда ръст от 5,9% спрямо предходната година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 27,2%), при които също се очаква увеличение (с 9,9%) в сравнение с 2016 г.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.