32 милиона употребявани автомобили са продават в Европа всяка година


32 милиона употребявани автомобили са продават в Европа всяка година
Снимка: iStock

1858

Удобството да притежаваш автомобил е част от културата на живот в САЩ и страните зад Океана. В Европа обаче все по-често се мисли за зелени решения, включващи използване на градски транспорт, велосипеди и автомобили втора ръка. Това доказва и детайлното ежегодно проучване на Research And Markets. Според него през 2021г. на Стария континент са продадени над 32 милиона използвани автомобили. Това често са коли, които са имали само един собственик за кратък период преди да попаднат в ръцете на нов собственик.

Процесът по придобиване на използван автомобил често е муден и отнема много време и енергия. Този проблем се опитва да реши българският стартъп Cazam.bg, който цели да улесни максимално процеса по придобиване на автомобил за крайния потребител с изцяло дигитализиран процес.

От 2035г. в ЕС ще се продават само автомобили с нулеви емисии

Ивайло Петков, един от създателите на платформата Cazam.bg, споделя: „Автомобилите, които предлагаме, са много често използвани за по-малко от година. Опитваме се да променим нагласите на българите и да предложим за първи път напълно дигитален процес за покупка на кола у нас. Това включва 360-градусов онлайн оглед на автомобила, проверка на състоянието му по 100-точкова немска система, доставка до дома, гаранция и дори възможност за връщане в 14-дневен срок. Всичко с цел да спестим време и усилия за нашите клиенти. Буквално докато седят на дивана пред телевизора могат да си закупят автомобил за минути. Мисията ни е да решим един от основните проблеми на българите при избор и покупка на употребяван автомобил, а именно - страхът дали ще получат качествен автомобил с доказана история, без скрити дефекти. В Cazam.bg заснемаме в близък план и с означени размери всяка една забележка по автомобилите и ги публикуваме в платформата ни.“

Моделът за изцяло онлайн покупка на използвани автомобил е наложен в Западна Европа и САЩ, а в Източна Европа става все по-популярен. Българската платформа предлага и изкупуване на автомобили с изцяло дигитален процес, което е иновативно решение за България.

За автомобилите, които вече не са в изправност обаче има други решения. Според данни от специализиран доклад на Евростат (Eurostat) за 2020г. само в рамките на Европейския Съюз са били рециклирани и преработени над 5.4 милиона употребявани лекотоварни превозни средства, включващи леки коли, каравани и мотоциклети, равняващи се на 6.3 милиона тона крайна преработена суровина.

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички