Без Китай Германия ще е по-бедна и с по-високи цени


Без Китай Германия ще е по-бедна и с по-високи цени
Снимка: Getty Images/Guliver

4637

Инфлацията в Германия би "избухнала още по-силно без търговските сделки Китай". Това предупреди главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дис в интервю за германския седмичник Spiegel. Страх в Германия: Цените скачат неудържимо, бедността ще расте

Дис разкритикува отношението на германските власти към Китай, като каза, че Берлин подценява колко зависи от азиатската държава. Шефът на Volkswagen подчерта, че "Германия би изглеждала съвсем различно", ако страната не си сътрудничи с Пекин, тъй като ще има по-малък икономически растеж, просперитет и заетост.

В отговор на острите критики, на които беше подложена компанията Volkswagen заради дейността си в китайската провинция Синцзян, където се смята, че китайските власти провеждат систематична дискриминация срещу уйгурската общност, Дис заяви, че няма никакви белези за принудителен труд в завода на компанията, разположен там.

Дис е под натиск да се заеме сам с проблема. Той обеща да посети завода в Синцзян веднага щом китайските Covid условия го позволят. "Ще продължим да инвестираме сериозно в Китай. Ще продължим да се възползваме от неговото ноу-хау и скорост", каза Дис.

Китай е жизненоважен за Volkswagen

На 11 април 1983 г. в Шанхай Volkswagen и неговият местен партньор сглобяват първата си кола в Китай - седан наречен Santana. Моделът се оказа тогава изключително популярен, превръщайки се в символ на издигащата се средна класа в Китай и затвърждавайки ролята на Volkswagen като най-известния производител на автомобили в страната.

Въпреки че продажбите на Santana оттогава намаляха, е трудно да посочи колко е важен Китай за германския автомобилен гигант. Производителят достави приблизително 40% от своите превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света през първото тримесечие. В Китай за Volkswagen работят повече от 90 000 души, като компанията управлява над 40 завода за автомобили и компоненти заедно с негови партньори. Volkswagen влага над 4 млрд. евро в Китай

По-рано тази седмица Херберт Дис нарече Китай "вторият вътрешен пазар" на компанията, като каза на работниците, че бизнесът на Volkswagen там генерира печалба за повече от 4 милиарда евро всяка година. "Голяма част от нашия бонус е създаден в Китай", каза Дис в реч пред служителите на компанията във Волфсбург, Германия. "Правим всичко, за да защитим позицията си там като пазарен лидер".

Запазването на лидерската позиция изглежда все по-трудна задача. Продажбите на Volkswagen в Китай са спаднали от пика от 4,2 милиона автомобила през 2018 г. до 3,3 милиона през миналата година. Премиум марки като Porsche и Audi все още се справят добре, но марката Volkswagen губи пазарния си дял.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Volkswagen затваря 3 завода в Китай заради Covid-19

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички