Испания инвестира милиарди в производството на електромобили


Испания инвестира милиарди в производството на електромобили
Снимка: Nissan

5353

Испания ще инвестира 4,3 млрд. евро в производството на електрически превозни средства и батерии като част от основната национална програма за разходи, финансирана най-вече от Фонда за възстановяване на ЕС, предават световните информационни агенции.

Правителственият план, насочен към стимулиране на частните инвестиции, ще обхване цялата производствена верига, от добива на литий до сглобяването на акумулаторни клетки и производството на електрически превозни средства, предава БГНЕС.

"Важно е Испания да реагира и да предотврати тази трансформация в европейския автомобилен сектор", каза каза премиерът Педро Санчес по време на представянето на плана, добавяйки, че частният сектор, според правителствените оценки, може да допринесе допълнителни 15 милиарда евро за инициативата.

След Германия Испания е вторият по големина европейски автомобилен производител и осмият по големина в света.

С новата инвестиционна програма, част от пакет от 13 милиарда евро, насочен към устойчива мобилност, Санчес очаква приноса на сектора към испанската икономическа продукция да достигне 15% до 2030 г. от сегашните 10%.

Програмата ще включва 1 милиард евро за укрепване на инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили. Настъпление на електромобилите в България

Като един от основните бенефициенти на програмата на ЕС за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, Испания ще получи безвъзмездни средства в размер на около 70 милиарда евро до 2026 г., за да помогне за съживяването на икономиката, засегната тежко от пандемията.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички