Министри на транспорта обсъждат действия срещу забраната за бензинови и дизелови коли


Министри на транспорта обсъждат действия срещу забраната за бензинови и дизелови коли
Снимка: iStock

5818

Министрите на транспорта от Германия, Италия и Чехия планират да съберат съмишленици в Брюксел в понеделник, за да обмислят начин за спасяване на двигателите с вътрешно горене от забраната на ЕС през 2035 г. Това съобщиха двама дипломати пред италианския вестник Politico.

Германия, с подкрепата на Италия, Полша и България, блокира окончателното одобрение на закон, който ще регулира продажбата само на автомобили и микробуси с нулеви емисии в ЕС от 2035 г. Берлин иска Европейската комисия първо да предложи опция, която ще позволи на автомобилите да използват синтетични горива.

Две големи държави блокират забраната за бензинови и и дизелови автомобили в ЕС

Срещата на редица транспортни министри трябва да доведе и до обща позиция относно стандарта за отработените газове Евро 7, който предвижда много по-строги разпоредби. Заради повишеното намаляване на вредните газове и частици мръсотия (например от триенето на спирачките) автомобилите ще имат нужда от нови технологии и те ще поскъпнат средно с около 4 хиляди евро, твърдят производители. Евро 7 трябва да бъде въведене в средата на следващата година.

Заедно с германския министър на транспорта Фолкер Висинг и чешкия му колега Мартин Купка на срещата със сигурност ще присъства и италианският министър на транспорта Матео Салвини. На нея са поканени и министри от Франция, Испания, Полша, Унгария, Словакия, Португалия, Румъния, Словения и Финландия. Тези страни в някакъв момент изразиха загриженост относно плановете за изцяло преминаване в ЕС към електрически автомобили от 2035-а.

Списъкът на поканените на срещата изключва държави като Нидерландия, Швеция, Белгия, Дания, Люксембург, Австрия и Ирландия, които подкрепят спирането на автомобилите с двигатели с вътрешно горене през 2035 г.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички