Най-честите измами при покупка на кола втора ръка


Най-честите измами при покупка на кола втора ръка
Снимка: iStock

26966

Покупката на употребявани автомобили е традиция в България и Югоизточна Европа, но крие рискове и често може да причини сериозно главоболие. Докато купувачите търсят поддържана кола на разумна цена, а продавачите им предлагат "супер запазена, карана от германска пенсионерка", реалното състояние на автомобила обикновено остава загадка.

Един от основните проблеми е, че купувачите не могат лесно да забележат повечето известни измами с употребяваните возила. Една част от колите "на старо" изглеждат изкусителни на пръв поглед, но при по-задълбочен анализ може да се окаже, че съвсем не е така. Нерядко това води до неочаквани и дори непоносими сметки за ремонти, както в момента, така и в бъдеще.

Платформата carVertical разкрива най-честите измами с коли втора ръка. Тя проверява историята на автомобилите, използвайки данните от национални и частни регистри, застрахователни компании и бази данни за крадени коли в различни държави. Анализирайки над 1 милион доклада за автомобилни истории в периода април 2020 г. – април 2021 г. в 21 европейски държави, компанията открива най-честите измами, за които трябва да внимавате при покупката на кола втора употреба:

1. Колата е повредена

Нарастването на населението в градовете неминуемо води до повече коли, по-натоварен трафик и все повече пътни инциденти. Ето защо не е изненада, че близо 1/3 (31%) от всички проверени автомобили чрез платформата на carVertical са претърпели щети.

Когато избирате кола, е препоръчително да проверите дали всички пролуки между отделните детайли на купето са еднакви. Ако някои от тях са по-широки от останалите, това може да издава повредени елементи или некачествени ремонти.

Важно е също състоянието на корите под двигателя и скоростите, което показва наличието на възможни скрити неизправности или претърпени аварии.

Някои измамници опитват да прикриват тези проблеми и именно затова кандидат-купувачите трябва по-подробно да инспектират автомобила.

2. Превъртян километраж

Всяка шеста кола (16,7%), проучена от carVertical, е с превъртян километраж. Измамите с пробега са нещо обичайно сред некоректните търговци, внасящи употребявани автомобили, опитвайки се да ги продадат с фалшиви показания на километража. Дизеловите коли са тези, които по-често биват манипулирани в пробега. България е автоморгата на Европа, само го допуснахме

Превъртането на километража е евтина процедура на черния пазар, която пък от своя страна може да увеличи стойността на автомобила с 25% или повече, особено при по-популярните превозни средства.

Колите, чиито километраж е бил превъртян, могат да бъдат бързо разобличени. Обикновено дори самата амортизация на автомобила е сигнална лампа колко е използван. Ако седалките, волана или скоростният лост са износени, но цифрите на километража показват малък пробег, това може да е знак за купувача да стои далеч от въпросното возило.

3. Автомобилът е краден

Покупката на крадена кола е може би най-лошото преживяване сред измамите на вторичния пазар. Често злощастните нови собственици се оказват с конфискувано возило, а връщането на похарчените за закупуването средства става изключително сложно. През последните 12 месеца, carVertical идентифицира няколкостотин крадени коли, като по този начин спестява значително време и средства на купувачите.

4. Колата е била такси или е отдавана под наем

Някои бъдещи собственици не са наясно с факта, че преди време техните превозни средства са били таксита или са отдавани под наем. Шофьорите на такси обикновено навъртат значителен пробег и в повечето случаи возят клиентите си по градските пътища. Такситата и колите под наем често се износват по-бързо, а в повечето случаи са и по-зле поддържани. Над половината от колите у нас са 10 и 20-годишни

Използвайки carVertical, през предходната година са идентифицирани около 2000 автомобила, които са били таксита или са отдавани под наем. Понякога могат да се познаят и по други белези, например боята, но изпечените измамници могат дори да пребоядисат дадения екземпляр. Докладите за история предлагат най-доброто решение за избягването на такива превозни средства.

5. Цената е твърде ниска

Купувачите на коли втора ръка трябва да избягват и возила с подозрително ниски цени, въпреки че за мнозина изкушението е особено голямо. Ако сумата е твърде добра, за да е реална, бъдещият собственик трябва да инспектира подробно, сравнявайки цената на избрания екземпляр с тази на подобни автомобили на вторичния пазар. Понякога такива коли са внесени от чужбина, манипулирани са или имат скрити дефекти, създавайки илюзията за неустоимо предложение. В повечето случаи, за купувачите би било по-добре да се откажат, като потърсят своята кола другаде.

Все пак, ниската цена не винаги означава измама. В някои случаи хората са принудени бързо да продадат колата си поради редица лични причини. Въпреки това в много случаи ниската цена на даден автомобил може да бъде достатъчно добра причина да се провери историята му онлайн. Това може да разкрие защо търсената за колата сума е толкова малка.

Купуването на надеждна употребявана кола не е лесна задача. Въпреки това, с използването на професионални доклади за историята на автомобила купувачите имат възможността да разкрият истинската същност на превозното средство, избягвайки популярните измами. Чрез критичен подход, купувачите могат да избегнат измама и да се предпазят от неочаквани разходи.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички