Tesla най-после ще започне производство на пикапа си Cybertruck


Tesla най-после ще започне производство на пикапа си Cybertruck
Снимка: Tesla

9206

Tesla се стреми да започне масово производство на своя Cybertruck в края на 2023 г., казват пред Reuters двама души, запознати с плановете на компанията. Дългоочакваният пикап бе представен от изпълнителния директор Илън Мъск още през 2019 г., а производството му трябваше стартира 2 години по-късно.

Миналия месец стана ясно, че Tesla подготвя завода си в Остин, Тексас за новия модел, а първите пикапи трябва да излязат от фабриката в средата на 2023 г. "Ние сме в последната обиколка за Cybertruck", каза тогава Мъск в конферентен разговор с финансови анализатори.

Компанията постепенно ще увеличава производството през втората половина на следващата година, докато достигне пълен капацитет. Това означава, че Tesla няма да регистрира приходи до началото на 2024 г. за пълно тримесечие на производство на новия модел, който се очаква да бъде ключов за нейния растеж.

Стотици хиляди потенциални купувачи, които вече са платили по 100 долара, за да резервират Cybertruck в едно от най-дългоочакваните и внимателно проследявани пускания на електрически превозни средства досега, ще трябва чакат поне още една година, за да получат така желания пикап.

Много неизвестни

Около Cybertruck все още има много неизвестни - не е обявена окончателната цена на електромобила, не е показана производствената му версия и не е ясно как ще се случва доставката на батерията за него. През 2019 г. Tesla прогнозира първоначална цена под 40 000 долара, но оттогава новите коли поскъпнаха значително, а компанията на Илън Мъск също повиши цените на моделите си. Нови кадри разкриват Tesla Cybertruck в цялата му мощ - колата на Мъск изглежда като от филм на бъдещето

Според друг източник Cybertruck е проектиран да използва шумно рекламираните батерии 4680 на Tesla. Но анализаторът на Guidehouse Insights Сам Абуелсамид посочва, че Tesla не е успяла да увеличи значително производството на собствените си батерии, което може да доведе до допълнителни забавяния на производството на пикапа след края на 2023 г. Може да се наложи компанията значително да преработи батериите на Cybertruck и да премине към конвенционални 2170 батерии, смята експертът.

Мъск каза миналия месец, че не се очаква батериите 4680 да бъдат "ограничаващ фактор за Cybertruck или нещо друго". По думите му производството на батерията нараства експоненциално, но без да разкрива подробности за точни количества.

Производството се бави, конкуренцията напредва

Мъск представи Cybertruck през 2019 г., като се оказа, че дизайнерът на автомобила е счупил уж нечупливите прозорци от бронирано стъкло. Оттогава компанията 3 пъти промени сроковете за производство: от края на 2021 г. до края на 2022 г., след това до началото на 2023 г. и сега до средата на 2023 г.

Пускането на Cybertruck ще даде възможност на Tesla да се включи в един от най-печелившите сегменти на американския автомобилен пазар. Новият ѝ модел ще конкурира с електрическите пикапи на Ford Motor и Rivian Automotive, които вече пуснаха модели, но все още в ограничена бройка. Компания изпревари Tesla и първа пусна електрически пикап

През януари Илън Мъск посочи недостига на снабдяване с компоненти като причина за отлагането на пускането на Cybertruck през 2023 г. През май Tesla спря да приема поръчки за Cybertruck извън Северна Америка. Тогава Мъск призна, че компанията има повече поръчки за първите пикапи, отколкото би могла да произведе за 3 години. Tesla отказва поръчки за пикапа Cybertruck извън Северна Америка

Производителите на автомобили обикновено увеличават бавно производството на напълно нови модели като Cybertruck.

Експерти предупредиха, че отслабващата глобална икономика ще започне да натежава върху продажбите на Tesla, която досега продаваше всяка своя кола. Мъск каза, че очаква предстоящата рецесия да продължи вероятно до пролетта на 2024 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Докато Tesla Cybertruck се бави, конкурентите се увеличават

Възраждат легендарния джип "Хамър" като електромобил

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички