"Тесла" ще строи още един завод за автомобили в Европа


"Тесла" ще строи още един завод за автомобили в Европа
Снимка: Steve Jurvetson

4580

По всичко изглежда, че "Тесла" ще строи още един завод за автомобили в Европа. Американската компания вече има фабрика на стария континент в Бранденбург, край Берлин.

Американската компания преговаря с местните власти на автономната област за строителството на завод за сглобяване на автомобили в столичния район на Валенсия, съобщи испанският вестник "Синко диас", цитиран от БТА.

Топ 10 на най-големите автомобилни компании в света

Властите във Валенсия, които са подписали договор за конфиденциалност с ръководената от Илон Мъск компания, отказаха да коментират темата.

"Тесла" е една от многото мултинационални компании, с които преговаря валенсианското правителство. На 19 май Шимо Пуш, президентът на "Хенералитат" – Generalitat (сборно наименование на местните власти в автономната област Валенсия), заяви, че изпълнителният орган продължава преговорите на "най-високо ниво" с 10 големи компании, които могат да инвестират 24,4 милиарда евро и да създадат 43 000 преки работни места.

През 2022 година "Тесла" е продала най-много електрически автомобили в света – 1,31 милиона превозни средства, което е повишение с 40% спрямо предходната финансова година. Американският автомобилопроизводител се нарежда много пред конкурента си "Фолксваген", който през миналата година е продал 572 000 електрически превозни средства в целия свят, което е отговаряло на годишен растеж от 26%.

 

 

 

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички